С 55 г. закъснение: Актьорите от "Ромео и Жулиета" на Дзефирели искат $500 млн. обезщетение заради гола сцена

Класиката от 1968 г. на Франко Дзефирели "Ромео и Жулиета" се оказва поредният повод за сензационен съдебен процес заради предполагаема сексуална експлоатация.

55 години след премиерата на филма, номиниран за "Оскар", двамата актьори в главните роли Оливия Хъси и Ленард Уайтинг настояват да получат гигантско обезщетение, защото са били принудени да се снимат голи в сцена от филма.

Според данни на Variety - двамата са поискали сума "от порядъка на 500 милиона долара" от филмовото студио Paramount, което продуцира "Ромео и Жулиета".

По това време Оливия е само на 15 години, а партньорът ѝ - на 16. Първоначално режисьорът ги уверява, че няма да ги кара да се събличат и че сцената в спалнята ще се снима със специално бельо с цвета на кожата, за да се имитира голота на тялото.

В последните дни на снимачната площадка обаче Франко Дзефирели е поставил ултиматум - или ще изпълнят сцената голи, или "филмът се проваля".

След това им обяснява, че камерата няма да снима интимни части от телата им, но във финалната лента закратко се появяват и кадри на гърдите на момичето и задните части на момчето.

Хъси и Уайтинг, които вече са на по 70 години, са завели дело в съда в Санта Моника, Калифорния, срещу Paramount, като твърдят, че са жертви на сексуална експлоатация.

Те обвиняват студиото и за това, че е разпространило изображения на голи непълнолетни деца в "Ромео и Жулиета" през 1968. Твърдят, че след филма са изпитвали психическа тревога и емоционално напрежение в продължение на 55 години и са пропуснали възможности за работа. Двамата нямат особено активна актьорска кариера като възрастни въпреки успеха на Шекспировата драма.

Италианският режисьор Франко Дзефирели почина през 2019 г. на 96-годишна възраст.

Причината за закъснелия съдебен иск е сходна с това, което стои зад делото срещу вокалиста на Aerosmith Стивън Тайлър от преди няколко дни - щатът Калифорния временно отмени давността по стари престъпления, свързани със сексуално насилие или злоупотреба с непълнолетни.

  • Законовата промяна влезе в сила през 2020 г. и даваше тригодишен период, в който пострадалите можеха да потърсят справедливост пред съда заради посегателства, извършени срещу тях в миналото.
  • Този срок изтече на 31 декември 2022 г., а съдилищата в Калифорния бяха заляти с жалби - не само срещу холивудски знаменитости.
  • Само срещу Католическата църква са заведени над 2000 дела от жалбоподатели, които твърдят, че като деца са подлагани на сексуални издевателства от свещеници.
  • Искове за обезщетения са внасяни и срещу организацията на Бой скаутите, училища и други публични институции заради допускане на предполагаеми престъпления.

Странното в случая с "Ромео и Жулиета" е, че никога досега актьорите от филма не са се оплаквали публично от експлоатацията, на която сега твърдят, че са подлагани през 1968.

Напротив: Оливия Хъси дори оправдава решението на Дзефирели да ги снима голи - тема, която провокира спорове още с излизането на филма.

В интервю за Variety тя казва, че кадрите са заснети с вкус и че са били необходими за филма.

"Никой на моята възраст не беше правил подобно нещо преди това", казва тя през 2018 г.

В друго интервю за Fox News тя признава, че сцената е била "табу" в Америка през 60-те, но голотата вече е била нещо често срещано в европейските филми от същия период.

"Не беше кой знае какво. А и Ленард не беше никак срамежлив. По средата на снимките просто напълно забравих, че не нося дрехи", казва тя.

Адвокатът и мениджърът им обаче развиват друга версия - двамата непълнолетни актьори са били "много наивни деца от 60-те години, които не са разбирали какво ще им се случи".

"Изведнъж те стават известни до степен, която никога не са очаквали - при това са подложени на принуда по начин, с който те не са знаели как да се справят", казва техният адвокат Соломон Гресен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023

8 подаръка за Свети Валентин

Облечени в любов. Към себе си.

15:14 - 07.02.2023

Руска пропаганда във варненско училище? По следите на "научна" конференция с Митрофанова

Ученици е трябвало да присъстват на конференция с участието на Митрофанова. Малко след което събитието потъва в мистерия.

14:40 - 07.02.2023