С 55 г. закъснение: Актьорите от "Ромео и Жулиета" на Дзефирели искат $500 млн. обезщетение заради гола сцена

Класиката от 1968 г. на Франко Дзефирели "Ромео и Жулиета" се оказва поредният повод за сензационен съдебен процес заради предполагаема сексуална експлоатация.

55 години след премиерата на филма, номиниран за "Оскар", двамата актьори в главните роли Оливия Хъси и Ленард Уайтинг настояват да получат гигантско обезщетение, защото са били принудени да се снимат голи в сцена от филма.

Според данни на Variety - двамата са поискали сума "от порядъка на 500 милиона долара" от филмовото студио Paramount, което продуцира "Ромео и Жулиета".

По това време Оливия е само на 15 години, а партньорът ѝ - на 16. Първоначално режисьорът ги уверява, че няма да ги кара да се събличат и че сцената в спалнята ще се снима със специално бельо с цвета на кожата, за да се имитира голота на тялото.

В последните дни на снимачната площадка обаче Франко Дзефирели е поставил ултиматум - или ще изпълнят сцената голи, или "филмът се проваля".

След това им обяснява, че камерата няма да снима интимни части от телата им, но във финалната лента закратко се появяват и кадри на гърдите на момичето и задните части на момчето.

Хъси и Уайтинг, които вече са на по 70 години, са завели дело в съда в Санта Моника, Калифорния, срещу Paramount, като твърдят, че са жертви на сексуална експлоатация.

Те обвиняват студиото и за това, че е разпространило изображения на голи непълнолетни деца в "Ромео и Жулиета" през 1968. Твърдят, че след филма са изпитвали психическа тревога и емоционално напрежение в продължение на 55 години и са пропуснали възможности за работа. Двамата нямат особено активна актьорска кариера като възрастни въпреки успеха на Шекспировата драма.

Италианският режисьор Франко Дзефирели почина през 2019 г. на 96-годишна възраст.

Причината за закъснелия съдебен иск е сходна с това, което стои зад делото срещу вокалиста на Aerosmith Стивън Тайлър от преди няколко дни - щатът Калифорния временно отмени давността по стари престъпления, свързани със сексуално насилие или злоупотреба с непълнолетни.

  • Законовата промяна влезе в сила през 2020 г. и даваше тригодишен период, в който пострадалите можеха да потърсят справедливост пред съда заради посегателства, извършени срещу тях в миналото.
  • Този срок изтече на 31 декември 2022 г., а съдилищата в Калифорния бяха заляти с жалби - не само срещу холивудски знаменитости.
  • Само срещу Католическата църква са заведени над 2000 дела от жалбоподатели, които твърдят, че като деца са подлагани на сексуални издевателства от свещеници.
  • Искове за обезщетения са внасяни и срещу организацията на Бой скаутите, училища и други публични институции заради допускане на предполагаеми престъпления.

Странното в случая с "Ромео и Жулиета" е, че никога досега актьорите от филма не са се оплаквали публично от експлоатацията, на която сега твърдят, че са подлагани през 1968.

Напротив: Оливия Хъси дори оправдава решението на Дзефирели да ги снима голи - тема, която провокира спорове още с излизането на филма.

В интервю за Variety тя казва, че кадрите са заснети с вкус и че са били необходими за филма.

"Никой на моята възраст не беше правил подобно нещо преди това", казва тя през 2018 г.

В друго интервю за Fox News тя признава, че сцената е била "табу" в Америка през 60-те, но голотата вече е била нещо често срещано в европейските филми от същия период.

"Не беше кой знае какво. А и Ленард не беше никак срамежлив. По средата на снимките просто напълно забравих, че не нося дрехи", казва тя.

Адвокатът и мениджърът им обаче развиват друга версия - двамата непълнолетни актьори са били "много наивни деца от 60-те години, които не са разбирали какво ще им се случи".

"Изведнъж те стават известни до степен, която никога не са очаквали - при това са подложени на принуда по начин, с който те не са знаели как да се справят", казва техният адвокат Соломон Гресен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024