50 г. по-късно: Иск и срещу Стивън Тайлър от Aerosmith за сексуално посегателство  Снимка: © Getty

70-те години на миналия век. Фронтменът на "Аеросмит" Стивън Тайлър - тогава 26-годишен рок музикант - има връзка с непълнолетно момиче. Фрагменти от историята - без истинското име на момичето, се споменават и в книгата за бандата, издадена през 1997-а, и в мемоарите на Тайлър, публикувани през 2011 година.

Сега е краят на 2022 г. и тази история отпреди близо 5 десетилетия заживява нов живот - под формата на съдебен иск срещу рок легендата Тайлър, заведен от Джулия Холкомб в съд в Лос Анджелис. Жената обвинява музиканта в сексуално посегателство срещу непълнолетно лице, защото по времето, в което е била с него, е 16-годишна, разказва Rolling Stone. Към обвиненията си Холкомб добавя тормоз и "умишлено причиняване на емоционален стрес". А самият иск става възможен, след като в Калифорния, САЩ, през 2019 г. бе приет т.нар. Закон за децата жертви.

Давностният срок за посегателство срещу непълнолетни бе отменен и в рамките на 3 години хора, които са били обект на насилие, могат да подадат искове, които да докажат пред съда. А крайният срок за това е 31 декември 2022 г.

Така на самия финал на законовата възможност Джулия Холкомб разказва своята версия за случилото се преди половин век.

В иска се твърди, че Тайлър е убедил майката на Холкомб да му предостави попечителство над нея, когато тя е била на 16 години. Това ѝ е позволило да живее с него и да влезе в сексуална връзка. Историята започнала през 1973 г. и продължила около 3 години.

Макар в съдебния документ, на който Rolling Stone се позовава, да не се споменава името на Стивън Тайлър, изданието припомня, че Холкомб се появява още през 1976 г. в статия за бандата, публикувана от списанието, и е разказвала публично за преживяванията си с музиканта. Снимки от този период също са публикувани в годините. Искът освен това директно цитира мемоарите на фронтмена на Aerosmith. В книгата Тайлър разказва, че "почти е взел булка тийнейджърка" и че "родителите ѝ се влюбиха в мен, подписаха документ, че ще имам попечителство, за да не ме арестуват, ако я изведа извън щата. Взех я на турне с мен."

В мемоарите анонимността на тийнейджърката е запазена. Но според Холкомб въпреки това тя е подложена на "принудителна позорна слава", като предполагаемото насилие от негова страна е представено като "романтична, любовна връзка".

В иска си жената казва още, че "е била безсилна да се противопостави на властта, славата и значителните финансови възможности" на Тайлър.

Запознанството - според ищцата - е било през 1973 г. малко след 16-ия ѝ рожден ден, когато Aerosmith изнася концерт в Портланд, Орегон. След шоуто Тайлър отвел Холкомб в хотелската си стая, където обсъдили възрастта ѝ и защо е била сама цяла нощ навън. Разговаряли за проблемите ѝ у дома, а след това "извършил различни действия на престъпно сексуално поведение с нея" - според актуалните твърдения, представени пред съда.

Разказът продължава с това, че към 1974 г. Тайлър убеждава майката на Холкомб да му позволи да стане неин настойник - с обещания да я запише на училище и да ѝ осигури медицински грижи. Днес версията в съдебния иск е, че той "не е изпълнил смислено тези обещания, а вместо това е продължил да пътува с ищцата, да я напада и да ѝ предоставя алкохол и наркотици".

Следва и история с аборт - през 1975 г., когато е била на 17 години, Холкомб е забременяла. Но Тайлър настоял да премахне бебето с аргументи, че може да има последици върху него заради пожар в апартамента им.

След процедурата жената твърди, че е напуснала фронтмена на Aerosmith и се е върнала в Портланд, за да промени живота си - станала благочестива католичка, срещнала съпруга си и загърбила миналото. Всичко се променило, когато музикантът описал историята им в книгата си, за което не е поискано съгласието ѝ.

В иска жената заявява, че е спомената в благодарностите към автобиографията на Тайлър, което допълнително е нарушило анонимността ѝ. В тази част от изданието, но не и в сюжетния разказ, е включена Джулия Халкомб, което може да е грешно изписване на името ѝ, пише Rolling Stone.

Оказва се, че съдебният иск, заведен в последния възможен по закон момент, не е първият случай, в който Холкомб споделя от първо лице и с името си подробности за тригодишната си връзка с Тайлър.

През 2011 г. тя е изложила много от твърденията, поместени в документите за пред съда, за крайно десния уебсайт, пропагандиращ за забрана на абортите в САЩ Lifesitenews. Жената е участвала и в предавания, посветени на кампанията срещу правото на избор на жените дали да прекратят нежелана бременност, участва и в документален филм от 2021 г., посветен на сексуалните посегателства в културата на рок музиката.

Тя е представител на крайноконсервативните регилиозни среди, изявява се като лектор, като се представя именно като бивша приятелка на Стивън Тайлър, а след това като артист в областта на рисуването и в частност иконографията.

До момента Стивън Тайлър или негови представители не са отговорили на обвиненията на Джулия Холкомб, пише Rolling Stone.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024