С черна лента и през сълзи украинката Елина Свитолина отбеляза победа на Уимбълдън Снимка: © Getty Images

Украинската тенисистка Елина Свитолина се опитваше да сдържа сълзите и тъгата си, въпреки че отбеляза победа и достигна четвъртфиналите на "Уимбълдън". Мачът се игра само часове, след като Русия бомбардира места в цяла Украйна, сред които детска болница и родилен дом в Киев.

29-годишната Свитолина победи опонентката си Синюй Ван от Китай с резултат от 6:2, 6:1, но сподели, че този път е играла с далеч по-висока цел на корта - играла е за своята страна. И докато аварийни екипи все още броят жертви от нападението срещу Украйна след руския обстрел, Свитолина разказа на корта за трудността да играе при тези обстоятелства.

"Днес се представих добре. Но днес е много труден ден за украинския народ...", каза тя през сълзи.

Докато се опитваше да се успокои, публиката на "Уимбълдън" я подкрепяше с бурни аплодисменти: "Не беше лесно да се съсредоточа върху мача. От сутринта ми е трудно да чета новините и да изляза на корта. Затова бях щастлива да играя днес и да победя", допълни състезателката.

Свитолина игра с черна панделка в символ на траур, която постави върху бялата си екипировка. Тя благодари на зрителите преди да напусне корта.

Бившата номер 3 в света тенисистка победи в понеделник опонентката си Ван Синю, за да достигне до четвъртфиналите за втора поредна година. През 2023 г. тя достигна до полуфиналите на "Уимбълдън" след зашеметяваща победа над световната номер 1 Ига Швьонтек. Това е и третото ѝ участие във финалната осмица на турнира.

Откакто се завърна в тениса след отпуск по майчинство, Свитолина открито изразява силната си подкрепа за украинския народ, който повече от две години е подложен на руска агресия заради войната, започната от Путин.

Последният ужас от войната е руският обстрел срещу украински градове посред бял ден. При атаката загинаха най-малко 36 цивилни и са нанесени сериозни щети на сгради, сред които и болници. Това е най-смъртоносният въздушен удар в Украйна от началото на тази година.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди унгарци излязоха на протест в защита на свободата на медиите

Демонстрацията беше организирана от най-изявения унгарски опозиционер Петер Магяр

15:05 - 06.10.2024
Живот

Актьорът Киану Рийвс вече е и професионален състезателен пилот

В събота той направи своя успешен дебют в Toyota GR Cup на известна писта в Индианаполис

11:53 - 06.10.2024
Пътуване

Популярна авиокомпания забрани пейджъри и уоки-токита в самолетите си

При неочакваните взривове на устройства в Ливан и Сирия загинаха над 30 души, а повече от 3000 бяха ранени

09:39 - 06.10.2024
Технологии

HUAWEI WATCH Ultimate Green Edition: Перфектната комбинация от стил, голф и приключение

Емблематичния нов модел, с нови голф функции и подобрен Expedition режим, Ексклузивният зелен цвят загатва за съчетаването на най-доброто от природата и функциите, намиращи се на китката ви.

09:20 - 06.10.2024
Технологии

Още не вярвате в онлайн пазаруването - да опитаме да ви убедим

Най-досадните неща във физическото пазаруване са реденето на опашка и мъкненето на торбите. Kolichka.bg има решението.

09:19 - 06.10.2024