С инвестиция над 35 млн. лева Kaufland откри най-модерния си хипермаркет в София

Kaufland България открива своя 13-и хипермаркет в София. Това е и първият зелен филиал на веригата, тъй като той е изграден изцяло според най-новите стандарти за екологично и енергийно ефективно строителство и е оборудван с редица щадящи околната среда системи. С откриването на новия магазин, общият обем на инвестициите на компанията в столицата надхвърля 335 милиона лева, а броят на обектите на веригата у нас стават 63.

„Днес откриваме най-модерния и зелен хипермаркет на Kaufland България, с който уверено продължаваме експанзията си в София. С всички внедрени иновативни технологии в него, хипермаркетът в „Горубляне“ реализира на практика политиките за устойчиво развитие на нашата компания. Вярвам, че в комбинация с изключително голямото разнообразие от над 17 000 качествени и свежи стоки на атрактивни цени, които предлагаме на клиентите ни, новият ни хипермаркет ще се превърне в притегателна точка за живущите в района“, коментира главният изпълнителен директор на Kaufland България Иван Чернев.

Най-големият, най-модерният хипермаркет Kaufland Горубляне

Имотът, върху който хипермаркетът е построен, е над 15 000 кв. метра, от които над 2500 кв. м. са търговска площ. Разгърнатата застроена площ на сградата е над 10 300 кв. м. Това е вторият обект на ритейл лидера в столицата, който е разположен на два етажа, като за клиентите са предвидени 214 паркоместа. Над 6 000 кв.м. от площта на имота са превърнати в парк, в който са засадени 300 дървета и 1000 храсти.

Сред специалните гости на днешното откриване бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, временно изпълняващият длъжността посланик на Германия Ирене Планк и главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара д-р Митко Василев.

„Тази инвестиция съвпада с разбирането ми за инвестиции в града - зелени и устойчиви. Паркът, който е изграден заедно с магазина, създава уютна среда. Използването на зелена енергия е ключово за енергийната независимост, за което насърчаваме всеки бизнес. Поздравявам компанията за нейната социално-отговорна политика към района, в който се намират търговските обекти“, подчерта в словото си Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община и връчи специална Грамота за устойчиво развитие на новооткрития обект.

Иван Чернев и Йорданка Фъндъкова на отркриването на Kaulfland Горубляне - специална грамота

„Много се радвам, че присъствам на откриването на този най-зелен филиал, който ни показва как можем всички заедно да допринесем за това да защитаваме и опазваме климата по-добре, да подпомагаме иновациите и всички ние да бъдем по-силни като общност. Kaufland е пример за успешна българска компания с немско ДНК. Изключително много се радвам, че голяма част от асортимента са български продукти, които могат да достигнат много по-широк кръг от клиенти, именно благодарение на голямата ви търговска мрежа.“, подчерта Ирене Планк, временно изпълняващият длъжността посланик на Федералната Германия.

Новият хипермаркет е първият „зелен“ магазин на веригата у нас. Той е изграден според най-модерните стандарти за екологично и енергийно ефективно строителство, оборудван е с редица щадящи околната среда системи и се захранва със 100% „зелена“ енергия. Хипермаркетът има иновативна климатична система, която се захранва с остатъчната топлина от хладилните витрини и помещения и не използва фосилни горива. Хладилната инсталация на обекта се захранва с нискоемисионен хладилен агент. Всички витрини са затворени с вратички – мярка, която допълнително намалява въглеродните емисии със 180 т. CO2 годишно. Цялото осветление на хипермаркета е LED, чрез което се постига около 30% икономия на енергия и допълнително се намаляват вредните емисии. На покрива на новооткрития обект предстои да бъде разположена фотоволтаична инсталация, която ще покрива приблизително 20% собствените нужди на хипермаркета на годишна база. Чрез тази мярка компанията ще реализира целта си да намали с 15% годишния си разход на електроенергия през 2023г, чрез собствена соларна инсталация, понижавайки въглеродните си емисии с над 100 т. годишно.

„Зеленият“ пример - няколко факта за зеления хипермаркет в кв. Горубляне:

Екологичен и енергийно ефективен
Отличителната за Kaufland витрина с обслужване предлага свеж избор повече от 340 артикула, сред които прясно месо, риба, млечни продукти, месни и млечни специалитети и деликатеси. Свежите предложения включват още над 780 внимателно подбрани сортове плодове и зеленчуци, подправки и цветя. В собствената пекарна на компанията клиентите ще открият над 70 вида прясно приготвени хляб и тестени изделия.

Kaufland подкрепя българските производители и стимулира местното производство, като техните предложения ще имат своето място в хипермаркета в Горубляне. В постоянния си асортимент веригата традиционно предлага над 6000 български продукта, като в новия обект могат да бъдат открити и 363 регионални предложения на производители от региона на София. Част от тях са представени в специално обособената зона „Фермерски пазар“ с продукти от 26 семейни ферми и малки мандри, както и на регионални производители.

Разнообразието в асортимента се допълва от “To Go” витрина с качествени и свежи продукти, удобни за консумация в забързаното всекидневие, както и от обособен щанд за охладени и неохладени здравословни продукти - био, веган и вегетариански, без глутен и без лактоза, без захар. Важна част от предложенията са и собствените марки на Kaufland, които са над 3000 в новия обект.

Нехранителни стоки с грижа към природата
Много облекла и текстилни изделия за дома от собствените марки на Kaufland, които се предлагат в хипермаркета в „Горубляне“ имат високо съдържание на органичен памук и носят логото на GOTS (Global Organic Textile Standard, в превод на български – глобален органичен текстилен стандарт). Наличието на това лого гарантира екологично и социално отговорно производство на текстил.

Асортиментът в хипермаркета включва и огромен избор от собствените марки продукти на Kaufland с логото FSC®. То се поставя върху продукти от дървесина и хартия, които са сертифицирани спрямо строгите насоки на Forest Stewardship Council® за устойчиво стопанисване на горите. От 2013 г. Kaufland работи върху премахването на частиците микропластмаса при производството на собствените си козметични, санитарни и хигиенни марки продукти, както и перилни и почистващи препарати. На тяхно място се използват естествени и устойчиви суровини. Рецептурите на всички бебешки продукти грижа за тялото на bevola Baby® вече не съдържат микропластмаса.

Kaufland е първият хипермаркет, който въведе на българския пазар екосъобразната торбичка за хляб. Тя е изработена от преработени пластмасови опаковки. Издръжлива е на натоварване до три килограма, пере се и е удобна за всекидневна употреба. В хипермаркетите на Kaufland се предлагат 100% рециклируеми торбички за многократна употреба за плодове и зеленчуци.

„Зелена“ логистика
Над 95% от доставките до хипермаркети в Kaufland, включително в новоткрития обект, се извършват с камиони, задвиждани с природен газ. В логистичната си дейност компанията е внедрила иновативни сгъваеми палети, заради чиито стабилните странични стени се спестяват 250 т фолио годишно. Плодовете и зеленчуците в Kaufland се транспортират в 100% рециклируеми каси на Euro Pool System. Те са сгъваеми и заемат 86% по-малко обем при обратно транспортиране, което означава по-малко транспортни курсове и по-малко въглеродни емисии. Генерират 95% по-малко отпадъци в сравнение с опаковките за еднократна употреба и осигуряват оптимална защита на продуктите.

One Stop Shopping
С многообразие от продукти и услуги в зоната с наематели новооткритият хипермаркет надгражда One Stop Shopping концепцията на веригата, която осигурява изцяло нова атмосфера за пазаруване и превръща Kaufland в мултифункционален търговски център. Зоната с наематели ще посрещне клиентите с микс от услуги, предлагани от партньори на Kaufland като Mr. Almond, Inmedio, Repeat, SOpharmacy.

Екип
За новия обект на Kaufland в София ще бъдат наети близо 100 служители. Осигурените за тях социални помещения имат прилежаща тераса с 180-градусова гледка към Витоша.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия изгражда голяма военна база в окупирания Мариупол

Русия укрепва военното си присъствие в окупирания украински град Мариупол, показват сателитни снимки

18:37 - 03.12.2022

Сериалите и филмите, които ще гледаме през декември в HBO Max

Селекция от най-добрите заглавия, които ще бъдат достъпни в HBO Max през декември

17:45 - 03.12.2022

Кампанията "Генератори за Украйна" събра 393 хил. лв. в помощ на украинците

Най-малкото дарение е за 1 евро, а най-голямото за 30 хил. лева.

16:35 - 03.12.2022

"Досиетата Twitter": Мъск опита да разкрие случаи на цензура. Те се оказаха не толкова тайни

Мъск каза, че "обществото заслужава да знае какво наистина се е случило". То обаче знае отдавна

15:21 - 03.12.2022

Борисов: ГЕРБ ще предложи правителство от експерти, които да стабилизират страната

Лидерът на ГЕРБ публикува и снимки от срещите си с европейски лидери от срещата на ЕНП в Атина

14:50 - 03.12.2022

Реакциите след изолацията на България от Шенген: Най-голямата руска победа след избора на Радев за президент

Експерти и политолози коментират решението на Нидерландия да лиши България от членство в Шенген

13:21 - 03.12.2022

Борисов се появи във въпрос за корупция в нидерландско куиз шоу

Кои са тези десет политически личности, заплетени в скандали за корупция? Жокер: Един от тях е Бойко Борисов.

12:42 - 03.12.2022

Опит за кражба на графит на Банкси в Украйна: Хора се опитаха да отмъкнат творбата от разрушена сграда

Творбата на Бански на жена с противогаз и пожарогасител е станала обект на посегателство

11:00 - 03.12.2022

Коледа пред Народния - 3D мапинг в розово и ансамбъл "Българе"

Тържеството започна със запалване на елхата от кмета Фандъкова

10:34 - 03.12.2022