С оранжеви маски под строй: Манолова и БСП обвиниха ГЕРБ в нова схема за контролиран вот Снимка: © https://www.facebook.com/Maya.Manolova.1965

Лидерът на движението „Изправи се.БГ“ Мая Манолова обвини ГЕРБ, че са спечелили частичните местни избори в Мъглиж чрез нова схема за контролиран вот, която включва предпазни маски за лице. От БСП също посочиха, че управляващата партия е участвала в манипулация, а спечелилият представител на ГЕРБ отрече обвиненията. Прокуратурата е започнала проверка.

След първия тур на частичните избори издигнатият от управляващите и подкрепен от ВМРО Душо Гавазов получи 58,99% подкрепа. За кандидата на „Изправи се.БГ" в Мъглиж Златко Острешев гласуваха 49 души.

Според Мая Манолова – в една от секциите в община Мъглиж (обл. Стара Загора) избирателите са влизали с предварително раздадени предпазни маски в оранжев цвят. След като са гласували, те ги оставяли на едно и също място - в торба до оградата на Професионалната гимназия по селско стопанство. Така, по думите й, се контролирало колко точно от предварително договорените гласове са подадени в самия изборен ден.

Манолова определи случая като „Мъглижгейт“ и изрази съмнения, че ГЕРБ използва схемата като репетиция за предстоящите парламентарни избори на 4 април и се възползва от пандемията, за да вкара в употреба маски.

"След като от ГЕРБ се хвалят с тази изборна победа, означава, че те признават, че са автори на нова изборна измама", каза тя на брифинг пред медиите.

Според лидера на „Изправи се.БГ“ – в Мъглиж е бил задържан мъж след подадени сигнали за нередности. Тя твърди, че по неофициална информация той е съпруг на общинска съветничка от ГЕРБ.

Манолова каза, че според нея този резултат е доказателство за формиране на нова коалиция за парламентарния вот - между ГЕРБ и ДПС. Нейна справка от проведените преди една година местни избори показала, че в същата четвърта секция в Мъглиж вотът бил разпределен поравно между ГЕРБ и ДПС. От протоколите на последните парламентарни избори се виждало, че в същата четвърта секция ГЕРБ получили 178 гласа, а ДПС -112.

От БСП също обвиниха управляващите в „безпардонни и неприкрити манипулации“. В официална позиция социалистите казват, че ГЕРБ купуват гласове.

„Телевизиите показаха във видеозпис, че всяка морална и законова норма е престъпена и погазена от ГЕРБ. Показно, грубо и арогантно кметското място бе узурпирано и това стана публично достояние“. БСП призовава "да проявим остра нетърпимост към всички варианти и механизми на опорочаването на вота".

Спечелилият първия тур в Мъглиж Душо Гавазов каза на пресконференция, че няма да коментира „синдрома на жълтите маски, защото това не е моят синдром“. Той и областният координатор на ГЕРБ категорично обявиха, че партията няма общо със случая, съобщи БНР.

На частичните местни избори в страната на първи тур са избрани петима кметове – трима от ГЕРБ и по един от БСП и „Републиканци за България“. В останалите седем населени места предстои втори тур идната неделя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024