С песни и танци край огъня украинците отпразнуваха освобождаването на Херсон Снимка: © Getty Images

Украинските войски бяха посрещнати в освободения град Херсон от въодушевени жители, които излязоха по улиците, за да отпразнуват победата на Киев, след като Русия обяви изтеглянето си от ключовия град.

Множество видеа в социалните мрежи показват радостта на местните жители, които развяват украинското знаме и пеят патриотични песни. Десетки хора излязоха, за да посрещнат първите пристигнали украински войници.

Репортер на "Ройтерс" описва емоционалната картина в града. Жителите поставиха украински знамена на централния площад веднага щом новината за края на продължилата повече от осем месеца окупация се разпространи. На някои кадри се вижда как тълпите приветстват мъже във военни униформи и подхвърлят във въздуха войник.

На други видеа се вижда как граждани прегръщат войниците по пътя към града.

"Днес е исторически ден. Връщаме си южната част на страната, връщаме си Херсон", заяви украинският президент Володимир Зеленски във вечерно видеообръщение.

Херсон беше единствената столица на провинция, превзета от Русия след инвазията през февруари. Отстъплението на руските сили е един от най-големите неуспехи за Москва от началото на войната. Ключовото развитие от войната беше отпразнувано и в други украински градове, включително и в столицата Киев, където мнозина се събраха да отпразнуват с песни и танци новината.

Русия заяви, че е изтеглила 30 хил. войници през река Днепър, без да загуби нито един войник. Но украинците обрисуваха картина на хаотично отстъпление, при което руските войници са захвърлили униформите си, изпуснали са оръжията си и са се удавили, докато са се опитвали да избягат.

Междувременно говорител на руския президент Владимир Путин отрече, че тази стъпка е унизително поражение. В продължение на седмици Кремъл разглежда Херсон като своя територия, след като проведе така наречените "референдуми" в четири окупирани провинции в Източна и Южна Украйна.

жители на херсон посрещат армията и премахват пропагандни билбордове на русия Армията на Украйна вече е в центъра на освободения Херсон


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024