Украинските войски пристигнаха в Херсон. Според Русия обаче това не променя нищо и градът все още е руски Снимка: © Twitter/NEXTA

Изтеглянето на руските войски от Херсон по никакъв начин няма да промени статута на анексираната Херсонска област. Това заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков в разговор пред журналисти, съобщават медии, цитирайки руската информационна агенция Интерфакс.

"Това е субект на Руската федерация, този статут е законово определен и закрепен. Тук няма и не може да има никаква промяна", каза Песков.

Той обаче отказа да коментира самия факт за напускането на руските сили от Херсон и посочи, че това е решение на министъра на отбраната и на командващия руските войски Сергей Суровикин, затова отговори за случилото се трябва да се търсят от тях.

Песков все пак заяви, че Кремъл не смята за унизително изтеглянето от града и не съжалява за церемонията за "присъединяването" на града и другите анексирани територии към Русия, която се проведе преди месеци. Изтеглянето от Херсон към левия бряг на река Днепър беше наредено на 9 ноември най-вероятно заради невъзможността за пълно снабдяване на града и желанието да се спасят повече руски войници.

Междувременно се съобщава, че въоръжените сили на Украйна са достигнали центъра на града. Член на областния съвет на Херсон е заявил пред Ройтерс, че почти целият град е под украински контрол. Жителите са посъветвани да си останат по домовете, докато продължава издирването на руски войници, които все още се намират в града.

Бягството на руските сили е преминало в сцени на хаос. Някои от тях са се удавили в река Днепър, докато са се опитвали да избягат.Снимки, публикувани в социалните мрежи, показват, че украинското знаме вече е издигнато в центъра на Херсон.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Financial Times: Високи заплати и оневиняване на заподозрени - как Кремъл за попълва войската си

Нова вълна на мобилизация, обаче, изглежда е въпрос на време

11:54 - 24.05.2024
Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024