С петиция Ryanair опитва да накара Брюксел да защити пътниците от френските стачки Снимка: © Getty Images

Хиляди пътници ежедневно стават жертва на отменени или забавени полети в Европа заради продължаващите стачки на френските служители, контролиращи въздушния трафик. Причината е вътрешна – спорната пенсионна реформа на президента Еманюел Макрон – но действията им рефлектират върху целия континент. Това провокира един от най-ползваните превозвачи, Ryanair, да организира петиция в защита на пътниците, изземайки донякъде функциите на Брюксел.

Ryanair иска Комисията да принуди Франция да включи прелитането в определението си за „минимална услуга“, която ръководителите на полети са длъжни да предоставят, дори когато секторът стачкува. „Европейската комисия не е направила нищо по този въпрос“, каза главният изпълнителен директор на Ryanair Еди Уилсън неотдавна, твърдейки, че от Брюксел трябва да гарантира свободното движение на пътниците в ЕС.

„Организирахме петиция, с която призоваваме Урсула фон дер Лайен и Европейската комисия да осигурят защита за пътниците, особено при прелитане по време на стачки на служители от контрола над въздушния трафик (ATC) във Франция“, напомни авиокомпанията в съобщение до клиентите си, призовавайки ги да се включат.

За да принуди ЕС да предприеме мерки, петицията трябва да събере 1 милион подписа. За петте седмици до края на април, откакто бе пусната, в нея са се включили над 600 000 души. Целта е: „Небето на ЕС да остане отворено“.

Засегнатите от отмяната на още 220 полета на Ryanair само в понеделник, покрай първомайските празници, наброяват около 40 000 души. През първите четири месеца на 2023 г. е имало над 50 дни на стачки, което е 10 пъти повече, отколкото през цялата 2022 г. Това е довело до отмяната на 3700 полета, което е засегнало в кратки срокове цели 666 000 пътници, посочват от авиокомпанията.

Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри публикува през уикенда видеообръщение, в което остро критикува френските власти за справянето им със ситуацията. По думите му „Франция използва законодателството за минимални услуги, за да защити своите местни френски полети, докато всички отменени полети се прехвърлят непропорционално върху английските, ирландските, италианските, испанските и германските полети“.

„Това е несправедливо“, каза той и призова ЕК да изисква от Франция да защити полетите над територията ѝ. „Несправедливо е полетите от Обединеното кралство до Испания или от Италия до Португалия да бъдат отменяни само защото няколко френски служби за контрол на въздушното движение искат да стачкуват.“

Според превозвача не е справедливо пътниците, които не пътуват до или от Франция, а само прелитат над страната, да бъдат засегнати от френска стачка по национален въпрос. Наред с това е налице и негативен ефект върху околната среда, тъй като самолетите са принудени да избират по-заобиколни маршрути, за да избегнат френското небе.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейти Пери продаде музикалните си права и стана една от най-богатите жени в Америка

Поп звездата Кейти Пери скоро може да се нареди в списъка на Forbes за най-богати жени

18:10 - 23.09.2023

Украйна все пак може да получи ракетите с голям обсег ATACMS от САЩ

САЩ планират да предоставят на Украйна модерни ракети с голям обсег на действие

17:06 - 23.09.2023

Влияние, власт, скандали: Как Рупърт Мърдок основа медийна империя?

Историята за успеха и влиянието на медийния магнат Рупърт Мърдок

16:57 - 23.09.2023

Румен Велев остава началник на "Шейново" заради пропуск на Столичния съвет

Агенцията по вписванията отказа да назначи Таня Адреева за директор на "Шейново"

14:15 - 23.09.2023

Художник трябва да върне $77 хил. на музей, след като "сътвори" две празни платна

Йенс Хаанинг е получил парите, които да включи като физическа валута в произведенията си

13:25 - 23.09.2023

Божанов: Зловредна приставка е причината за премахнатите от Facebook постове на АЕЖ

Проблемът с премахнатите публикации с линкове към АЕЖ и Factcheck не е в модераторските практики

13:14 - 23.09.2023

ТВ водещата Мира Добрева е изписана от "Пирогов" след спешната операция

Журналистката благодари на лекарите на "Пирогов" и на бърза помощ

12:13 - 23.09.2023

Бербатов: Когато си прекалено самоуверен и мислиш, че знаеш всичко - допускаш грешки

Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" коментира серията от три поредни загуби на тима

11:30 - 23.09.2023

Антон Хекимян напуска bTV. Може да е кандидат за кмет на ГЕРБ?

Неговият пост временно ще заеме Ралф Бартолaйт

11:28 - 23.09.2023