С петиция Ryanair опитва да накара Брюксел да защити пътниците от френските стачки Снимка: © Getty Images

Хиляди пътници ежедневно стават жертва на отменени или забавени полети в Европа заради продължаващите стачки на френските служители, контролиращи въздушния трафик. Причината е вътрешна – спорната пенсионна реформа на президента Еманюел Макрон – но действията им рефлектират върху целия континент. Това провокира един от най-ползваните превозвачи, Ryanair, да организира петиция в защита на пътниците, изземайки донякъде функциите на Брюксел.

Ryanair иска Комисията да принуди Франция да включи прелитането в определението си за „минимална услуга“, която ръководителите на полети са длъжни да предоставят, дори когато секторът стачкува. „Европейската комисия не е направила нищо по този въпрос“, каза главният изпълнителен директор на Ryanair Еди Уилсън неотдавна, твърдейки, че от Брюксел трябва да гарантира свободното движение на пътниците в ЕС.

„Организирахме петиция, с която призоваваме Урсула фон дер Лайен и Европейската комисия да осигурят защита за пътниците, особено при прелитане по време на стачки на служители от контрола над въздушния трафик (ATC) във Франция“, напомни авиокомпанията в съобщение до клиентите си, призовавайки ги да се включат.

За да принуди ЕС да предприеме мерки, петицията трябва да събере 1 милион подписа. За петте седмици до края на април, откакто бе пусната, в нея са се включили над 600 000 души. Целта е: „Небето на ЕС да остане отворено“.

Засегнатите от отмяната на още 220 полета на Ryanair само в понеделник, покрай първомайските празници, наброяват около 40 000 души. През първите четири месеца на 2023 г. е имало над 50 дни на стачки, което е 10 пъти повече, отколкото през цялата 2022 г. Това е довело до отмяната на 3700 полета, което е засегнало в кратки срокове цели 666 000 пътници, посочват от авиокомпанията.

Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри публикува през уикенда видеообръщение, в което остро критикува френските власти за справянето им със ситуацията. По думите му „Франция използва законодателството за минимални услуги, за да защити своите местни френски полети, докато всички отменени полети се прехвърлят непропорционално върху английските, ирландските, италианските, испанските и германските полети“.

„Това е несправедливо“, каза той и призова ЕК да изисква от Франция да защити полетите над територията ѝ. „Несправедливо е полетите от Обединеното кралство до Испания или от Италия до Португалия да бъдат отменяни само защото няколко френски служби за контрол на въздушното движение искат да стачкуват.“

Според превозвача не е справедливо пътниците, които не пътуват до или от Франция, а само прелитат над страната, да бъдат засегнати от френска стачка по национален въпрос. Наред с това е налице и негативен ефект върху околната среда, тъй като самолетите са принудени да избират по-заобиколни маршрути, за да избегнат френското небе.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

С 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024