С полет от София: 17-годишният Мак Ръдърфорд стана най-младият пилот, обиколил света Снимка: © Getty Images

17-годишният Мак Ръдърфорд официално постави световен рекорд и стана най-младият пилот, обиколил света със самостоятелен полет - след като прекара повече от пет месеца във въздуха и прекоси пет континета.

Пътешествието му приключи там откъде и започна - България.

Белгийският пилот отбеляза и още един рекорд - за най-млад човек, направил околосветско пътешествие с ултралек самолет, с което подобрява постижението на британеца Травис Лъдлоу, който извършва това на 18 години за 150 дни.

Мак кацна на летище "София Запад" около 17 ч. в сряда, след като приземи своя "Shark" - един от най-бързите ултралеки самолети в света, който е специално оборудван за дългото пътуване.Световният рекорд на Мак Ръдърфорд

Това е същото летателно средство, което използва 19-годишната му сестра Зара Ръдърфорд, когато на 20 януари тази година тя постави световен рекорд за най-младата жена, извършила самостоятелно околосветско пътешествие.

Спонсорът на Мак и Зара Ръдърфорд е българският предприемач Димитър Димитров - собственик на софтуерната компания ICD Soft.

Той финансира и околосветската обиколка на Зара Ръдърфорд, а името му е познато и от няколко други случая на благотворителност през последните години.

Пътешествието на Мак започна на 23 март и го преведе през 52 държави на пет континента. За да се спазят изискванията на рекордите на Гинес, маршрутът му пресича два пъти екватора.

Първоначално младият пилот очаква пътуването му да отнеме между два и три месеца, но причина за забавянето му са проблеми с документи, визи и разрешително в Крит и Дубай, затворени летища в Индия и пясъчни бури в Судан. Полетът го отвежда през Африка и района на Персийския залив, където се е сблъскал със силна жега, след което продължава към Китай, Южна Корея и Япония.

Спонсорът на Мак и Зара Ръдърфорд е българският предприемач Димитър Димитров - собственик на софтуерната компания IDSoft

Оттам той се отправя към Аляска и по западното крайбрежие на САЩ до Мексико. Тийнейджърът преминава отново на север покрай източното крайбрежие на САЩ до Канада и оттам през Атлантическия океан стига до Европа.

Пред "Асошиейтед прес" неговият баща Сам Ръдърфорд споделя, че и двете му деца са дали блестящ пример.

"Те са обиколили света безопасно, ефективно и професионално. И показаха на други младежи, че не е задължително да си на 18, а със сигурност и на 30 години, за да промениш нещо, да направиш нещо и да следваш мечтите си", казва той.

Тийнейджърът е искал да стане пилот още от 3-годишна възраст и през септември 2020 г., когато е едва на 15 години, получава разрешителното си за летене.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024
Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024
Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024