С полет от София: 17-годишният Мак Ръдърфорд стана най-младият пилот, обиколил света Снимка: © Getty Images

17-годишният Мак Ръдърфорд официално постави световен рекорд и стана най-младият пилот, обиколил света със самостоятелен полет - след като прекара повече от пет месеца във въздуха и прекоси пет континета.

Пътешествието му приключи там откъде и започна - България.

Белгийският пилот отбеляза и още един рекорд - за най-млад човек, направил околосветско пътешествие с ултралек самолет, с което подобрява постижението на британеца Травис Лъдлоу, който извършва това на 18 години за 150 дни.

Мак кацна на летище "София Запад" около 17 ч. в сряда, след като приземи своя "Shark" - един от най-бързите ултралеки самолети в света, който е специално оборудван за дългото пътуване.Световният рекорд на Мак Ръдърфорд

Това е същото летателно средство, което използва 19-годишната му сестра Зара Ръдърфорд, когато на 20 януари тази година тя постави световен рекорд за най-младата жена, извършила самостоятелно околосветско пътешествие.

Спонсорът на Мак и Зара Ръдърфорд е българският предприемач Димитър Димитров - собственик на софтуерната компания ICD Soft.

Той финансира и околосветската обиколка на Зара Ръдърфорд, а името му е познато и от няколко други случая на благотворителност през последните години.

Пътешествието на Мак започна на 23 март и го преведе през 52 държави на пет континента. За да се спазят изискванията на рекордите на Гинес, маршрутът му пресича два пъти екватора.

Първоначално младият пилот очаква пътуването му да отнеме между два и три месеца, но причина за забавянето му са проблеми с документи, визи и разрешително в Крит и Дубай, затворени летища в Индия и пясъчни бури в Судан. Полетът го отвежда през Африка и района на Персийския залив, където се е сблъскал със силна жега, след което продължава към Китай, Южна Корея и Япония.

Спонсорът на Мак и Зара Ръдърфорд е българският предприемач Димитър Димитров - собственик на софтуерната компания IDSoft

Оттам той се отправя към Аляска и по западното крайбрежие на САЩ до Мексико. Тийнейджърът преминава отново на север покрай източното крайбрежие на САЩ до Канада и оттам през Атлантическия океан стига до Европа.

Пред "Асошиейтед прес" неговият баща Сам Ръдърфорд споделя, че и двете му деца са дали блестящ пример.

"Те са обиколили света безопасно, ефективно и професионално. И показаха на други младежи, че не е задължително да си на 18, а със сигурност и на 30 години, за да промениш нещо, да направиш нещо и да следваш мечтите си", казва той.

Тийнейджърът е искал да стане пилот още от 3-годишна възраст и през септември 2020 г., когато е едва на 15 години, получава разрешителното си за летене.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов и Цацаров пропускат заседанието на комисията "Нотариуса", депутатите изслушват само Гешев

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024