Снимка: © Getty Images

19-годишната Зара Ръдърфорд официално подобри рекорда за най-млада жена, изпълила самостоятелна самолетна обиколка около света. Тя стана и най-младият човек, който прави околосветско пътешествие с микролек самолет.

Пет месеца след началото на мисията й Ръдърфорд успя да се прибере обратно в Белгия, като кацна на летище Кортрайк-Вефелхем.

Главният спонсор на пътуването на Зара беше българинът Димитър Димитров, основател на хостинг-компанията ICDSoft. Малко след като тя завърши пътуването си, Димитров обяви, че ще финансира още една мисия - този път на нейния брат Мак Ръдърфорд, който е на 16 години и планира да подобри световния рекорд за най-млад човек със солово околосветско пътешествие (в момента той се държи от 18-годишен британски пилот).

Зара Ръдърфорд беше посрещната от семейството си, десетки представители на медиите и фенове на авиацията.

Кацането й беше съпроводено с ескорт от четири самолета на белгийските "Червени дяволи", известни с въздушните си демонстрации.

Пътешествието на Зара започна на 18 август 2021 г. и премина през общо 60 спирки на пет континента. Тя пристигна в България на 14 януари, няколко дни преди планирания финал на мисията. Изминаването на последните километри от пътуването й трябваше да се отложат с три дни заради влошените атмосферни условия.

Най-тежката част от летенето е била над Сибир, където се налага тя да остане "приземена" в продължение на един месец заради студовете, преди да може да продължи на запад.

Мисията на родената през 2002 г. Зара Ръдърфорд беше да покаже, че нищо не може да спре жените да бъдат иновативни и успешни авиатори, учени или инженери, въпреки че само 5% от пилотите в гражданската авиация и 15% от компютърните инженери са жени.

"Момчетата се учат чрез играчките, имената на улиците, часовете по история и филмите, че те могат да бъдат учени, астронавти, директори или президенти. Момичетата често биват окуражавани да бъдат красиви, мили, полезни и приятни. С полета си искам да покажа, че можем да сме и смели, амбициозни и да сбъдваме своите мечти", пише тя.

Спонсорът й Димитър Димитров обяви в четвъртък, че е решил да финансира и пътуването около света на брата на Зара - Мак.

"Открих свтеа на авиационните спортове на 15-годишна възраст, когато започнах със скоковете с парашут. Летенето също е едно от мотие хобита. Знам как тези активности повлияха на развитието на личността ми, като култивираха усещане за отговорност и решителност. Авиационните спортове ме научиха и колко е важно да бъда аналитичен във всичко, което правя. Тези ценности ми помогнаха в живота и особено много - в бинзеса. Искам повече млади хора да практикуват авиационни спортове, затова без да се колебая, се почувствах длъжен да се обадя на Зара и да я подкрепя, когато научих за нейната идея", пише Димитър Димитров.

Той разказва, че преди ден се е запознал с 16-годишния Мак Ръдърфорд, който също харесва летенето. Двамата са разговаряли за това, че той мечтае да подобри рекорда за най-млад човек, направил околосветско пътешествие със самолет.

Досега той се държи от британеца Травис Лъдлоу, който е на 18 години и 150 дни при завършването на своя опит през октомври 2021.

"Единственият ми въпрос беше: Какво е посланието, което искаш да предадеш на света по време на своите 15 минути слава?. Отговорът му беше: "Искам да намеря умни млади момичета и момчета, които са изобретили или създали полезни неща и да ги покажа на света. Те го заслужават", пише Димитров.

Българинът е съобщил на Мак Ръдърфорд, че няма нужда да търси спонсори, защото "ние имаме парите".

"А сега официално - Мак Ръдърфорд, на 16 години, пилот, започва мисия за подобряване на проклетия световен рекорд за най-младия човек, прелетял самостоятелно около света. Пътуването му ще започне през март от София, България - домът на основния и единствен негов спонсор ICDSoft", пише Димитър Димитров.

Пътешествие около света с българска помощ - небесният рекорд на Зара Ръдърфорд


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти