Зара Ръдърфорд завърши мисията си с два нови рекорда - а сега е ред на брат й Снимка: © Getty Images

19-годишната Зара Ръдърфорд официално подобри рекорда за най-млада жена, изпълила самостоятелна самолетна обиколка около света. Тя стана и най-младият човек, който прави околосветско пътешествие с микролек самолет.

Пет месеца след началото на мисията й Ръдърфорд успя да се прибере обратно в Белгия, като кацна на летище Кортрайк-Вефелхем.

Главният спонсор на пътуването на Зара беше българинът Димитър Димитров, основател на хостинг-компанията ICDSoft. Малко след като тя завърши пътуването си, Димитров обяви, че ще финансира още една мисия - този път на нейния брат Мак Ръдърфорд, който е на 16 години и планира да подобри световния рекорд за най-млад човек със солово околосветско пътешествие (в момента той се държи от 18-годишен британски пилот).

Зара Ръдърфорд беше посрещната от семейството си, десетки представители на медиите и фенове на авиацията.

Кацането й беше съпроводено с ескорт от четири самолета на белгийските "Червени дяволи", известни с въздушните си демонстрации.

Пътешествието на Зара започна на 18 август 2021 г. и премина през общо 60 спирки на пет континента. Тя пристигна в България на 14 януари, няколко дни преди планирания финал на мисията. Изминаването на последните километри от пътуването й трябваше да се отложат с три дни заради влошените атмосферни условия.

Най-тежката част от летенето е била над Сибир, където се налага тя да остане "приземена" в продължение на един месец заради студовете, преди да може да продължи на запад.

Мисията на родената през 2002 г. Зара Ръдърфорд беше да покаже, че нищо не може да спре жените да бъдат иновативни и успешни авиатори, учени или инженери, въпреки че само 5% от пилотите в гражданската авиация и 15% от компютърните инженери са жени.

"Момчетата се учат чрез играчките, имената на улиците, часовете по история и филмите, че те могат да бъдат учени, астронавти, директори или президенти. Момичетата често биват окуражавани да бъдат красиви, мили, полезни и приятни. С полета си искам да покажа, че можем да сме и смели, амбициозни и да сбъдваме своите мечти", пише тя.

Спонсорът й Димитър Димитров обяви в четвъртък, че е решил да финансира и пътуването около света на брата на Зара - Мак.

"Открих свтеа на авиационните спортове на 15-годишна възраст, когато започнах със скоковете с парашут. Летенето също е едно от мотие хобита. Знам как тези активности повлияха на развитието на личността ми, като култивираха усещане за отговорност и решителност. Авиационните спортове ме научиха и колко е важно да бъда аналитичен във всичко, което правя. Тези ценности ми помогнаха в живота и особено много - в бинзеса. Искам повече млади хора да практикуват авиационни спортове, затова без да се колебая, се почувствах длъжен да се обадя на Зара и да я подкрепя, когато научих за нейната идея", пише Димитър Димитров.

Той разказва, че преди ден се е запознал с 16-годишния Мак Ръдърфорд, който също харесва летенето. Двамата са разговаряли за това, че той мечтае да подобри рекорда за най-млад човек, направил околосветско пътешествие със самолет.

Досега той се държи от британеца Травис Лъдлоу, който е на 18 години и 150 дни при завършването на своя опит през октомври 2021.

"Единственият ми въпрос беше: Какво е посланието, което искаш да предадеш на света по време на своите 15 минути слава?. Отговорът му беше: "Искам да намеря умни млади момичета и момчета, които са изобретили или създали полезни неща и да ги покажа на света. Те го заслужават", пише Димитров.

Българинът е съобщил на Мак Ръдърфорд, че няма нужда да търси спонсори, защото "ние имаме парите".

"А сега официално - Мак Ръдърфорд, на 16 години, пилот, започва мисия за подобряване на проклетия световен рекорд за най-младия човек, прелетял самостоятелно около света. Пътуването му ще започне през март от София, България - домът на основния и единствен негов спонсор ICDSoft", пише Димитър Димитров.

Пътешествие около света с българска помощ - небесният рекорд на Зара Ръдърфорд


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" след инцидент

Той е получил черепна травма и кръвоизлив в курорта "Св. Влас"

19:14 - 18.07.2024
Важно днес

Комисията "Нотариуса" изслуша представители на АКФ, но няма да може да покани Пеевски

Дневният ред за следващото заседание не беше приет поради липса на кворум

18:35 - 18.07.2024
Важно днес

Водещи демократи вярват, че Байдън вече ще се оттегли от надпреварата за президент

Почти две трети от демократите искат това да се случи, сочи ново проучване

18:26 - 18.07.2024
Важно днес

Радев, Вучич, Орбан и Алиев на приятелско кафе

Четиримата участваха на среща на европейски лидери във Великобритания

17:10 - 18.07.2024
Живот

Стачка на артисти може да саботира откриването на Олимпиадата в Париж

Хиляди артисти, наети за церемонията, са готови за протест

16:31 - 18.07.2024
Важно днес

Братът на Петьо Еврото едва не провали европейската заповед за арест на Паскал

Съдията го пита "Колега, Вие прокуратурата ли представлявате?"

16:11 - 18.07.2024
Важно днес

Системата се задейства, чак когато психично болният подпали дома си. Превенция няма

Психиатърът Владимир Сотиров говори за проблема, след като майка с психично заболяване държа децата си под ключ години наред

16:00 - 18.07.2024
Важно днес

Пожар е обхванал поне 12 къщи в чирпанското село Димитриево

Огънят тръгнал от мъж, решил да запали гуми в двора си

15:20 - 18.07.2024