Да обиколиш света, преди да станеш на 20 години, е мечта, която може да сбъднат само истински отдадени приключенци - с малко помощ от приятели.

Точно такъв е случаят със Зара Ръдърфорд - момичето, което на 17 януари 2022 г. ще подобри световния рекорд за най-млада жена, направила пълна самостоятелна обиколка на Земята с ултралек самолет.

Тя е на 19 години и разполага с разрешително за летене още преди да вземе дипломата си за средно образование. През лятото на 2021 г., когато приключва с училището и взима матурите си по математика, икономика и физика, решава, че никога няма да има по-подходящ момент за осъществяването на голямата й мечта.

Баща й Сам е бивш летец от британските Военновъздушни сили. Летенето е хоби и за нейната майка Беатрис - бивш адвокат, която също има лиценз за пилот на малък самолет. Семейството живее в Белгия, откъдето през август започва мисията на Зара с ултралекия едномоторен самолет, модифициран специално за нея от словашката компания Shark Aero.

Самолетът на Зара Ръдърфорд се смята за най-бързия модел в своя клас, като развива до 260 км/ч и може да лети до 12 часа на ден. Втората седалка в кабината е отстранена, за да може да се помести допълнителен резервоар. Квалификацията й не позволява да лети нощем и не може да преминава през облаци. Височината, на която може да се движи, е в обхвата на 200 - 2000 метра.

Преди да се заеме с организирането на пътуването си, тя решава да напише писмо на досегашната носителка на рекорда - Шаеста Уайц, която успява да обиколи света на 30 години през 2017 г. Зара я пита дали би имала нещо против, ако се опита да подобри постижението й. Отговорът е "ентусиазирано да" и поздравления за смелостта й, както пише New York Times преди година.

За да се стигне дотук, Ръдърфорд получава подкрепа от най-неочаквано място - България.

Човекът, който решава да стане главен спонсор на нейния полет, се нарича Димитър Димитров и е собственик на хостинг компанията ICDSoft.

"През лятото Зара имаше мечта. Но освен от кураж и воля тя имаше нужда и от много сериозно финансиране. Потенциалните спонсори обаче не приемаха нейното предложение насериозно... Дори и най-богатата корпорация не би инвестирала с лека ръка шестцифрена сума в долари в този луд проект. И докато големите корпоративни „риби“ умуваха, аз се обадих на Зара, попитах я каква е нужната сума и ѝ казах да ми изпрати банкова сметка, на която да преведа парите. Зара не можеше да повярва, че нещата могат да бъдат толкова прости", пише той в своя блог.

Много е вероятно да си спомните името на Димитров от няколко други случая на благотворителност, които привлякоха вниманието на медиите през последните 2 години - като решението му да дари 50 тона картофи от свое стопанство на хора в нужда и социални домове през 2020 г., или скорошната му идея да подари автомобила си на на лекар, медицинска сестра, фелдшер или санитар, ако му изпратят кратко съобщение с мотивацията си да останат да работят в България.

В отговор на помощта от ICDSoft Зара Ръдърфорд поставя името на компанията му и флага на България върху фюзелажа на своя Shark.

На 14 януари тя кацна в България като поредната спирка от маршрута й след Индия, ОАЕ, Саудитска Арабия, Египет и Гърция.

"Благодарение на факта, че Димитър обича авиацията и повярва в мечтата на Зара, той помогна за осъществяването на тази страхотна история. История за твърдост, кураж, издръжливост и страст. Той и екипът му останаха извън светлините на прожекторите по време на опита за подобряване на рекорда на Зара, но без прекъсване бяха на нашата страна по време на цялото невероятно приключение. Затова искаме да благодарим на него и на великолепния му екип за всичко, което те направиха", се казва в посланието, което екипът на Зара публикува при пристигането й в България.

Самата тя не идва тук за първи път. Както разказва Димитър Димитров за нея - семейството й е притежавало имот в Банско, голяма част от спомените ѝ от детството са свързани със страната и обожава българската кухня и българските планини.

Към спонсорите на Ръдърфорд се присъединява и Virgin благодарение на интереса на Холи Брансън - дъщерята на милиардера Ричард Брансън. Тя разказва, че е била впечатлена от отдадеността, ентусиазма и страстта към летенето на 19-годишното момиче. Мисията на Зара е да покаже, че нищо не може да спре жените да бъдат иновативни и успешни авиатори, учени или инженери, въпреки че само 5% от пилотите в гражданската авиация и 15% от компютърните инженери са жени.

"Момчетата се учат чрез играчките, имената на улиците, часовете по история и филмите, че те могат да бъдат учени, астронавти, директори или президенти. Момичетата често биват окуражавани да бъдат красиви, мили, полезни и приятни. С полета си искам да покажа, че можем да сме и смели, амбициозни и да сбъдваме своите мечти", пише Зара в своя сайт.

По време на околосветското си пътешествие тя се среща с няколко знаменити жени, свързани с авиацията и технологиите - например, първата афроамериканка с лиценз за пилот, първата жена, която е проектирала и построила свой собствен самолет. Среща се и с Шаеста Уайц, чийто рекорд подобрява, а в Исландия е посрещната от 30-годишната министърка на правосъдието Аслауг Арна Сигурбьорнсдотир.

Спонсорите и летищата поемат разходите по пътуването й. Зара е подкрепяна и от наземен екип, който се занимава с логистиката, а баща й я съветва за техническите въпроси.

Майка й е "the Everything Else Manager" - човекът, който отговаря за всичко останало.

"Околосветското пътешествие с ултралек самолет е ужасно смело начинание дори за опитен въздушен ас. Разликата между летенето с комерсиален пътнически самолет и ултралеката машина е като разликата между пътуването с влак по скоростно железопътно трасе и пътуването с малолитражка по черни пътища. Големите машини летят на височина над 9000 метра, където влиянието на атмосферата и нейните капризи е минимално, а Зара ще прелети 52 000 километра на височина между 200 и 2000 метра, където ще изпитва всички прищевки на майката Природа...

"Представете си, че трябва да летите шест часа между Гренландия и Канада, на 200 метра над безбрежната океанска шир, без радио комуникация с когото и да било заради ниската височина. Или пък над Сибир с едномоторен самолет. Ако единственият ви двигател спре по някаква причина, единствената ви утеха ще бъде, че по това време на годината (-30 градуса на земята) мечките долу спят зимен сън", пише Димитър Димитров за нейното пътуване.

Докато Зара лети над Земята, понякога има време да слуша подкасти или музика от плейлиста в Spotify. Тя разказва пред британския Times, че често се налага да се фокусира напълно върху полета, така че не може да се отпусне.

Когато каца в Гренландия след близо три часа без радиовръзка, тя изпраща само кратко съобщение на родителите си "Жива съм" - докато е на острова, прекарва няколко дни в компанията на учени от НАСА. Пристигането й в Канада, с което завършва трансатлантическия си полет, е ознаменувано с воден "салют" от няколко пожарни машини. Едномоторният й самолет е "сензацията" на летище JFK в Ню Йорк, когато чака за излитане край най-големите машини на Boeing и Airbus.

При полета си над западното американско крайбрежие засича един от големите горски пожари и усеща мириса на пушека дори при издигане на 3000 м над земята. През ноември, когато пристига в Русия, се налага да остане около месец в градче на име Аян, в което никой не говори английски език и няма wi-fi, а за да ползва сателитния си телефон, стои навън за не повече от пет минути при -15 градуса.

Краят на пътешествието на 17 януари ще е начало на нещо ново - Зара Ръдърфорд планира да започне да учи компютърни технологии в университета. Голямата й мечта е да стане астронавт. Докато е в Калифорния, я канят на специална обиколка в централата на SpaceX - и тя не пропуска случая да предаде CV-то си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024