С прегръдки и сълзи разменените с Русия затворници бяха посрещнати в Германия и САЩ Снимка: © Getty Images

Политическите затворници, освободени след историческия обмен на затворници между Русия и още седем държави, се прибраха у дома. Два самолета кацнаха на летищата съответно в Кьолн и Вашингтон, където американски и чуждестранни граждани бяха посрещнати от своите семейства и държавните лидери - президента Джо Байдън и канцлера Олаф Шолц. А в Москва - руските агенти и шпиони бяха посрещнати от руския лидер Путин, който обеща да ги номинира за държавна награда.

Първи кацна самолетът в Германия с 13 освободени затворници на борда. Канцлерът Олаф Шолц посрещна германци и руски опозиционери, като заяви, че "всички са пристигнали живи и здрави" и през следващите дни ще им бъдат направени изследвания за здравословното им състояние.

"Много от тях не очакваха това изобщо да се случи сега и все още са изпълнени с чувството, че изведнъж са били освободени. Много се страхуваха за здравето си, а също и за живота си, и затова е важно, че сега направихме тази размяна възможна за тях тук", каза Шолц.

Общо 26 затворници бяха разменени в безпрецедентната операция с посредничеството на Турция и други държави. На свобода вече са бившият морски пехотинец Пол Уилън, журналистът от Wallstreet Journal Еван Гершкович, журналистката от "Свободна Европа" Алсу Курмашева и дисидентът Владимир Кара-Мурза.

В замяна на освобождаването на политическите затворници и критиците на Кремъл, Берлин и Вашингтон върнаха в Русия осъден убиец и затворници, заподозрени в шпионаж. Сделката включваше освобождаването на "убиеца от Тиргартен" Вадим Красиков, който излежаваше доживотна присъда за поръчково убийство. Неговото връщане в Москва остави горчив привкус, въпреки цялата радост от връщането на политическите затворници.

"Смятам, че това е правилното решение. И ако имали някакви съмнения затова, то ще се убедите, след като разговаряте с тези, които сега са свободни", заяви германският лидер.

Няколко часа по-късно в четвъртък вечерта кацна и самолетът в американската военновъздушна база във Вашингтон, където президентът Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис посрещнаха журналиста Еван Гершкович , бившия американски морски пехотинец Пол Уилън и руско-американската журналистка Алсу Курмашева.

Идването им у дома беше излъчвано в пряко предаване, което показа емоционалните първи моменти от срещата на затворниците с техните семейства. На пистата бяха уловени първите прегръдки, ръкостискания, като се чуваха дори писъци на радост.

В своя реч президентът Байдън приветства историческата размяна и отдаде специална заслуга на сътрудничеството на държави, сред които Германия и Словения, които помогнаха за осъществяването на сделката с Русия. Той заяви, че те са се съгласили на трудни неща, които са били "против собствените им интереси".

Москва също приветства своите освободени затворници, които бяха посрещнати от президента Владимир Путин. На кадри се вижда, че той прегръща поне един от мъжете и ги посреща с думите: "Вие сте у дома, вие сте в родината си".

Путин обяви, че освободените, сред които са руски агенти, шпиони и убийци, веднага ще бъдат номинирани за държавни награди.

Още по темата:

Размяната на затворници с Русия приключи - 7 държави участваха в нея


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нападна Ливан и започна "нова фаза на войната" срещу "Хизбула"

Израел започна да нанася удари по цели в Ливан в поредна ескалация на напрежението

20:01 - 19.09.2024
Важно днес

Законът на "Възраждане" за чуждестранните агенти се провали в ръководената от тях комисия

Законопроектът беше отхвърлен още на първо четене и събра подкрепа само от "Възраждане"

19:03 - 19.09.2024
Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024