С Xplore TV App телевизията не е това, което беше. И това е чудесно! Снимка: © Getty

В интернет от доста време се върти един забавен (и верен!) колаж, който показваше каква е първата работа на всяко дете, което живее на Балканите – разтриването на родител посредством тъпчене на гърба му с крака. Съществува обаче една професионална длъжност, която в нашето детство предшестваше тази на семейния масажист: тази на дистанционното управление.

Във времето, в което имаше цели два национални телевизионни канала, а именно Канал 1 и Ефир 2, средностатистическият телевизор у нас нямаше възможност за отдалечен контрол. Така „Ивчо, превключи телевизора!“ беше стандартната команда за заменянето на Петър Вучков и „Минута е много“ със „Супершоу Не-е-е-евада“.

Разбира се, гледането на телевизия беше традиционно прекъсвано от разходки до балкона, където бащите въртяха антената на юг, север, изток или запад в опит да оправят картината, не бяха редки и потупванията на телевизора със същата цел. Междувременно вървяха рекламите с „пуловера на Татко аз обичам“ и вафла Куку-Руку.

Децата си имаха „Милион и едно желания“ и „Часът на Дисни“, порасналите имаха „Хит минус едно“ и „Каналето“, а бабите и дядовците имаха нарастващ брой латиноамерикански сериали, които оставиха за поколенията безсмъртни персонажи като Лусесита и Вампира Бриньон (положителен герой, между другото). Идилията на 90-те.

Ако обаче се върнем към спомените и свалим розовите очила, какво виждаме – грамадни ненадеждни телевизори с отвратителна картина на „снежинки“, приглушен звук и никакъв, ама наистина никакъв избор на съдържание.

Технологиите напреднаха. Първо кабели оплетоха къщи и панелки, след това на всяка фасада „накацаха“ малки и по-големи чинии за сателитна телевизия, а днес всичко се прави от мощния процесор на огромния, но все пак компактен 4K телевизор в хола ви.

Именно последното най-висше стъпало в еволюцията на домашните ТВ забавления е Xplore TV App от A1. Безкабелната цифрова телевизия работи като приложение на smart телевизори Samsung, LG, HiSense, а отскоро – и на стотици устройства с Android TV, произведени от 2017 г. до наши дни. Нужни са ви само интернет връзка и абонамент. Няма кабели, няма антена, няма ядове.

Ако намирате подобно действие за необходимо, и днес можете да поверите на Ивчо превключването на каналите. Така ще му помогнете и да се научи да брои до поне 230, защото толкова са програмите, до които можете да имате достъп. Има от всичко – новини, филми, музика, спорт, документалистика и т.н.

230 предавания едновременно – звучи много. Нека обаче добавим пълен архив на програмите 7 дни назад… Може спокойно да се каже, че с Xplore TV App във всеки един момент имате достъп до повече съдържание, отколкото средният телеман в България е имал за половин десетилетие през 90-те.

А какво е Xplore TV App?

Xplore TV App е услуга на А1, която дава достъп до пълните ТВ пакети с най-популярните и гледани канали, интерактивни функции като пауза и стартиране отначало и достъп за гледане на ТВ архив.

Накратко, това означава, че съществува един нов начин за гледане на телевизия без допълнителни устройства, инсталация от техници и второ дистанционно.

Ако детето гледа „Пес Патрул“ и не иска да си легне, защото ще си изпусне серията, достатъчно е да му кажете, че може да паузира епизода и да си го догледа на другия ден, за да туширате назряващата криза (поне ако имате необичайно разбрано дете, ако не – така или иначе ще има рев, поне вие няма да си изпуснете късния филм). Обичате момента, в който Робърт Редфорд мие косата на Мерил Стрийп в „Извън Африка"? Гледайте сцената няколко пъти един след друг.

Може да ползвате и хоризонталната подредба на програмата по канали, както и детайлна информация за предаванията: така отговорът на семейния въпрос „Какво ще гледаме?“ става доста по-лесен. А допълнително улеснение пристига и от това, че Xplore TV App се адаптира към твоето поведение и предпочитания и започва да ти препоръчва най-подходящото за теб телевизионно съдържание.

Безспорно, сладка и неизбежна е носталгията по отминалите дни, в които следяхме „Добро утро“ с Александър Авджиев на грамадните си телевизори, върху които трупахме цели библиотеки. Но, ако обърнем поглед към настоящето и към изобилието и улеснението, които ни дават платформите като Xplore TV App и смарт телевизорите, ще трябва да признаем, че „тук и сега“ има своите предимства.

И те не са за пренебрегване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024