Събарят незаконната надстройка на хотел "Маринела" Снимка: © Булевард България

Две години след решението на съда - обявената за незаконна надстройка на хотел „Маринела“ в София се демонтира от работници с тежка механизация.

Мотивът на магистратите беше, че надстройката е вдигната с разрешително от бившия главен архитект на „Лозенец“, а той няма правомощия за строителство от тази категория. През 2018 хотелът бе запечатан и от НАП, макар причината за това да остана неясна.

Хотелът е собственост на Вълчо (известен като Ветко) Арабаджиев и съпругата му Маринела, които са подсъдими за данъчни измами в размер на над 8 милиона лева и за пране на пари.

Собствениците на хотела започнаха надстрояването на едноетажната сграда, използвана за казино, през пролетта на 2016 г. Продължиха го въпреки издадените от няколко институции заповеди за спиране на дейността.

Първи за събарянето на надстройката съобщи кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов.

„Ако се върнете назад във времето, ще се начетете на достатъчно реплики като „ще минат между капките“ и „знам поне 10 случая, където нищо не им направиха“. Виждате, че измислените работи са до време, докато има обществена търпимост към тях и докато на спазването на закона се гледа през пръсти“, написа той във Facebook.

"Ето как, когато има политическа воля и когато гражданите са наистина загрижени за добрата градска среда и за архитектурното наследство, тогава и институциите проглеждат и раните върху градската среда, които ни изглеждат необратими, всъщност могат да бъдат излекувани. Ето това е моделът, по който можем да запазим градовете си и кварталите, в които живеем“, добави той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024