Снимка: © Screenshot "Под тепето"

Багери изяждат фасадата на втори тютюнев склад - този на ул. "Г.М. Димитров" в Пловдив, съобщи сайтът "Под тепето".

Това се случва часове, след като през нощта бе разрушена сградата на ул. "Христо Ботев" 51, получила във вчерашния ден статут на културна забележителност от местно значение. И това въпреки двете посещения на министъра на културата Велислав Минеков - един път преди и един път по тъмно, когато постройката вече я нямаше. Въпреки заявката му, че днес "ще подпише становище", с което да предотврати подобни случаи. И въпреки че окръжната прокуратура в Пловдив обяви, че се сазосезира за разрушението на склада, което всъщност започна преди дни, а снощи около полунощ дейностите просто бяха финализирани.

Към момента вторият склад - този на Г.М. Димитров, вече е почти напълно съборен, разказва "Под тепето" от мястото на събитието. Собственик е "Галакси Трейд груп", а това е и складът, който мистериозно горя през 2016 г. За пожара бе обвинен и осъден бездомник.

Днес в 17 часа служебният министър на културата обяви, че отново ще е място. Той призова и да се организира протест в защита на Тютюневия град - край съборените вече складове.

Двата склада бяха част от проекта „Тютюневият град“ за преобразяване и подобряване на градските пространства. Това беше и една от идеите на общинската фондация „Пловдив 2019“, с които Пловдив стана Европейска столица на културата.

Историята от четвъртък срещу петък през нощта

Служебният министър на културата Велислав Минеков посети в четвъртък Пловдив два пъти - веднъж през деня и веднъж в полунош, след като опитите за събарянето на тютюневи складове, обявени за недвижима културна ценност, продължиха. При първата си поява обяви, че складът на ул. "Христо Ботев"въпросната сграда ще бъде защитена по Закона за културното наследство, но не носеше със себе си решението и събарянето, което започна преди дни след одобрение от общината, не беше спряно. Аргументите на местната власт са, че обектът застрашава здравето и живота на хората.

Действията на багерите почти напълно са разрушили постройката. При среднощното посещение на Минеков складът, който е блокиран от полицията, вече е бил бутнат, а работниците са си заминали. Фирмата, наета да събори сградата, твърди, че има всички разрешителни за дейността.

Служебният министър обяви, че в петък ще подпише становище, с което да предотврати подобни случаи в бъдеще.

„Това е унищожаване, което е повече от безобразие. Няма да го разреша на никаква цена. Вероятно те си мислят, че аз съм бездеен. Вероятно те си мислят, че аз съм подкупен. Вероятно си мислят, че ще бъда по някакъв начин заплашен. Няма да се случи”, заяви Минеков, цитиран от Нова телевизия.

Разрушаването е по инициатива на дружеството "Кепитъл Холдинг Груп", което е собственик на сградата. Дейностите по събарянето ѝ започнаха въпреки процедурата по това складът да бъде обявен за паметник на културата.

"Складът на бул. Христо Ботев, който днес бе обявен за паметник на културата и по обяд бе почти цял, се разрушава по тъмно. Онзи до Кепитал сити, който беше абсолютно здрав и цял преди седмица. Сигнализирахме всички институции. Това се случва днес, след работно време, по тъмно и сега - в 22 ч., е на отломки, които се разчистват", написа общинският съветник от "Демократична България" Веселина Александрова в профила си във Фейсбук

Два склада от Тютюневия град в Пловдив бяха разрушени с разрешението на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Разрешение за...

Публикувахте от Национален институт за недвижимо културно наследство в Четвъртък, 1 септември 2022 г.

Кметът на район Централен в Пловдив Георги Стаменов каза пред БНР, че законът при събарянето на тютюневия склад е спазен, а Националният институт за недвижимо културно наследство и Министерството на културата трябва да намерят нормативната уредба, с която да охарактеризират сградите.

Ако изобщо е останало какво да се "охарактеризира"...


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сериалите през октомври: "Белият лотос" 2 и доста хорър истории

10 сериала, които ще се гледат през октомври

Кирил Петков: "Ако правилата са да си лидер и да се криеш от дебат - да, сменяме правилата"

Председателят на ПП не смята за грешка появата си в студиото на bTV

С инвестиция над 35 млн. лева Kaufland откри най-модерния си хипермаркет в София

Кметът Фандъкова връчи специална Грамота за устойчивост на първия зелен филиал на веригата

Христо Иванов: Влизаме в НС с цел да има управление, но твърдо ще отстояваме амбициите си за България

ДБ влиза в 48-ия парламент с целта да има кабинет, но и с много висока амбиция за България

Рапърът Кулио - автор на "Gangsta's Paradise" - почина внезапно на 59 г.

Музикантът стана световно известен с песента от "Опасен ум"

САЩ обеща още оръжия за Украйна на стойност от 1,1 млрд. долара

Съединените щати ще удвояват броя на смъртоносните ракетни системи "Химарс", които изпращат в помощ на Украйна,

Четвърти пробив по "Северен поток", саботажът може да е планиран от месеци

Швеция съобщи за нов теч на газ от руските тръби

4 мигранти са ранени при катастрофа в "Модерно предградие"

Полицията издирва водача на автомобила

"Продължаваме промяната" пусна агитационен 3D mapping в центъра на София

Партията ще завърши кампанията с концерт с Ицо Хазарта