Успешно бе взривена по-високата сграда на ИПК "Родина" на бул. "Цариградско шосе". Операцията по събарянето започна в 09:40 ч. и приключи бързо, като бе разрушена само 17-етажната конструкция. Засега по-ниската сграда остава непокътната.

Конструкцията бе съборена с взривно вещество чрез дистанционен механизъм. Технологията е съвременна и се използва при взривяване на стоманенобетонни сгради в цял свят.

Булевард „Цариградско шосе“ бе затворен временно в двете посоки, но след като по-високата от двете сгради бе съборена, движението беше възобновено.

Строежът на сградата, в която е трябвало да се помещава в. „Работническо дело“ и други печатни издания, започва през 1982 г., а конструкцията е неизползвана от 33 години. Сега тя бива разрушена поради нефункционалните ѝ характеристики и конструктивни проблеми. Все още не е ясно какво ще се строи на този терен, като собственикът „Изток плаза инвест“ проучва градоустройствените възможности за най-подходяща инвестиция.

Фирмата закупи сградата на ИПК „Родина“ през 2018 срещу 40 млн. лв., пише bTV, а преди това е била купена и печатницата зад нея. 

"Изток Плаза инвест" ООД, според Търговския регистър, е собственост на компанията "Булфарма" и на пловдивското ДКЦ "Пълмед". Те, по информация на "Капитал", са притежание на семейството на д-р Михаил Тиков.

През 2012 Делян Пеевски и майка му купиха недостроената ИПК "Родина" и земята около нея с кредит от КТБ, пише „Дневник“. След фалита на банката се оказа, че не са обслужвали кредита. Двата имота - сградата и терена, стигнаха до синдиците на КТБ и по-късно бяха продадени от частен съдебен изпълнител на фирма на Михаил Тиков, собственика на болница "Софиямед" и семейството му.


ОЩЕ СНИМКИ ОТ СЪБРАНЯТО


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети