Събориха старинна къща в "Лозенец", в която е живял Димитър Димов Снимка: © Спаси София

Една от старите къщи в "Лозенец", в която е живял писателят Димитър Димов през 1945 г., беше съборена в събота сутрин.

Сградата се намира на улицата, носеща името на автора на романа "Тютюн". Тя не е родният дом на писателя и се намира недалеч от къщата-музей "Димитър Димов" (на ул. "Кръстьо Сарафов" 26), където той прекарва последните 12 години от живота си.

През зимата и пролетта на 1945 г. Димов и първата му съпруга Нели Доспевска се установяват в дома на семейство Доспевски на ул. „Свети Седмочисленици“ № 49 (дн. ул. „Димитър Димов“ № 6), става ясно от информация на уредниците на неговия музей. В момента, в който двамата се преместват на квартира на ул. "Иван Асен", писателят е подготвял за печат романа си "Осъдени души".

Въпреки че съседи на съборената сграда са водили съдебна битка за оспорване на разрешенията за строеж, визата и подробния устройствен план, и трите обжалвания са паднали в съда, казва кметът на район "Лозенец" Константин Павлов.

Според Министерството на културата - сградата не е имала статут на недвижима културна ценност. Имотът е оставен без грижа в последните години.

"Много е тъжно, но районната администрация трябва и може да постъпва единствено в рамките на закона и ако проблемът е в закона, то той трябва да бъде променен, така че да защити обществения интерес. Необходимо е и ако държавата смята нечия частна собственост за обществена ценност да обезщетява справедливо собствениците ѝ, защото така е редно", казва Павлов.

Поредното разрушаване на сграда от Стара София доведе до вълна от недоволство.

"Унищожаването на архитектурното и културното наследство лишава града ни от неговата памет, прави го по-грозен, скучен и не наш. Алчността на инвеститори и корупционните схеми в Столична община води до това, че в квартали с малки и тихи улици се позволява построяването на големи блокове, което от своя страна води до влошаване на качеството на живот", каза общинският съветник Борис Бонев ("Спаси София").

Той твърди, че организацията е подавала няколко искания до Министерството на културата за повишаване на статута на подобни сгради, за да може те да се запазят, но институцията е отговорила с "гробно мълчание" на сигналите.

Според неговата информация - на терена на съборената сграда и двора й ще се появят два пететажни блока.

"Къщата на Димитър Димов, намираща се на едноименната улица вече не съществува. Замина си под ударите на багера. Въпреки, че писателят е имал още един дом, който е превърнат в музей и всеки може да го види, все пак не дава усещането за успокоение. Но истината е, че тук дори не става дума за паметта на автора, а за облика на Лозенец. В последно време се наблюдава тенденция за рушене в квартала, напълно изкореняващ вековните къщи на едно от най-красивите места в столицата, все едно са плевели", пише фотографът Иван Шишиев, създател на "Етюд-и-те на София".


"Ако Къщата с ягодите се разруши, затваряме прозорец към историята"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024