Снимка: © Pixabay

Софийският апелативен съд потвърди 18-годишната ефективна присъда на акушерката Емилия Ковачева от „Софиямед“, която през 2015 преби новородено бебе.

Делото се гледаше за втори път на тази инстанция, след като в края на миналата година Върховният касационен съд го върна за ново разглеждане и на друг състав заради „неправилно намалено наказание с 2 години“. Присъдата на Ковачева тогава стана 16 г., защото бяха отчетени тeжĸитe ycлoвия нa тpyд нa aĸyшepĸата в болница “Coфиямeд”, изказаното от нея cъжaлeниe и защото сама гледала двете си деца.

Апелативните съдии днес решиха, че Ковачева не само е осъдена на 18 години затвор, а и трябва да плати 400 хиляди лева обезщетение на родителите на пострадалото момиче. Тя обаче може да обжалва отново пред последната съдебна инстанция.

Акушерката беше обвинена, че в нощта между 17 и 18 април 2015 г. е направила опит за умишлено убийство срещу новородената Никол. В продължение на час и половина тя е нанасяла юмруци и е душила бебето, което е било на 3 дни. Нанесла му е 39 удара, които довели до счупена черепна кост. Побоят е бил записан на камерите в неонатологичното отделение.

Лекари от болницата са се намесили и са спасили момичето, което само след месец ще навърши шест години. То продължава да приема лекарства, защото има тежка епилепсия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев и Йотова полагат клетва и започват втория си мандат

Президентът ще се обърне към нацията от трибуната на Народното събрание

Пореден случай на агресия срещу медици, Сербезова призова за "уважение, а не терор"

Мъж е задържан, след като нахлу в Covid-отделение в Русе и се спречка с лекари

Лена Бориславова: Прокуратурата забравя, че власт власт възпира

"КПКОНПИ няма да е едноличен, а колективен орган"

След уволнението в "Автомагистрали": "Задкулисието се връща през задния вход"

Десислава Христова уличи новия шеф на АПИ във връзка с проблемна фирма от "инхаус" поръчките

Microsoft купува създателите на Call of Duty и World of Warcraft за $69 млрд.

Това е най-голямата сделка по придобиване в историята на Microsoft