Съдът на втора инстанция потвърди: 18 г. затвор за акушерката, пребила новородено момиче Снимка: © Pixabay

Софийският апелативен съд потвърди 18-годишната ефективна присъда на акушерката Емилия Ковачева от „Софиямед“, която през 2015 преби новородено бебе.

Делото се гледаше за втори път на тази инстанция, след като в края на миналата година Върховният касационен съд го върна за ново разглеждане и на друг състав заради „неправилно намалено наказание с 2 години“. Присъдата на Ковачева тогава стана 16 г., защото бяха отчетени тeжĸитe ycлoвия нa тpyд нa aĸyшepĸата в болница “Coфиямeд”, изказаното от нея cъжaлeниe и защото сама гледала двете си деца.

Апелативните съдии днес решиха, че Ковачева не само е осъдена на 18 години затвор, а и трябва да плати 400 хиляди лева обезщетение на родителите на пострадалото момиче. Тя обаче може да обжалва отново пред последната съдебна инстанция.

Акушерката беше обвинена, че в нощта между 17 и 18 април 2015 г. е направила опит за умишлено убийство срещу новородената Никол. В продължение на час и половина тя е нанасяла юмруци и е душила бебето, което е било на 3 дни. Нанесла му е 39 удара, които довели до счупена черепна кост. Побоят е бил записан на камерите в неонатологичното отделение.

Лекари от болницата са се намесили и са спасили момичето, което само след месец ще навърши шест години. То продължава да приема лекарства, защото има тежка епилепсия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024