Съдът не може да открие къде е Йоан Матев, подсъдимият за убийството в Борисовата градина

Подсъдимият за убийството на 15-годишно момче в Борисовата градина - Йоан Матев - се оказва неоткриваем за Софийския апелативен съд, който започна да гледа делото срещу него на втора инстанция.

Матев е с най-лека мярка за неотклонение "подписка", след като беше оправдан на първа инстанция.

Заседанието в сряда се провали, след като призовкарите не са успели да намерят Матев на двата му адреса. Майка му също не е открита от съдебните служители. Адвокатите на Матев са отказали да се явят на делото - едната заради отпуск, а втората заради това, че вече не го представлявала.

Съдът разпореди подсъдимият да бъде призован със Съдебна охрана на следващото заседание на 14 юли, а ако отново не се яви на заседанието, да бъде издадена заповед за задържането му.

Йоан Матев беше оправдан през март 2021 г. на първа инстанция с 3 на 2 гласа в съдебния състав, който реши, че няма косвени или преки доказателства, че той е държал ножа и е нанесъл рани по тялото на 15-годишния Георги Игнатов.

Младото момче беше намерено с фатални прободни рани на пейка в градината, а записи от камери за видеонаблюдение в Борисовата градина показаха как друг младеж бяга от местопрестъплението. Образът му се оказа разпознат от съученици и брата на Йоан Матев, но той беше задържан едва 1,5 г. след престъплението.

Адвокатите на Матев защитаваха тезата, че камерите не разкривали достатъчно ясно дали това е лицето на подсъдимия и нямало доказателства, че намереният нож след убийството е негов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024