Снимка: © Getty Images

Скандалният случай със задържането на трима ученици заради протест срещу войната в Украйна пред Паметника на съветската армия в София завърши с очакван резултат - съдът обяви действията на полицаите за незаконни.

Задържането на тримата младежи на 16 г. се случи на 25 февруари - един ден след началото на руската военна инвазия в Украйна. Учениците от частното училище "Увекинд" бяха направили опит да напишат "Save Ukraine" върху съветския паметник в центъра на София. В този момент обаче се намесват служители на СДВР, които ги отвеждат в Първо РПУ и издават заповед за задържане за 24 часа на автора на надписа.

Правният сайт "Лекс" публикува мотивите на Софийския районен съд, според които непълнолетното момче не е извършило каквито и да е хулигански действия, а е използвало правото си да изрази свободно своя протест срещу агресията на Русия в Украйна, което не е престъпление.

Съдът посочва, че в заповедта за задържане на ученика няма факти или информация, сочещи за съществуването на обосновано подозрение за извършване на нарушения от негова страна.

Цитирана е и практиката на Европейския съд за правата на човека, който посочва минимални стандарти за законността на заповедите за арест. ЕСПЧ вече има произнасяне по дело за "боядисване" на паметник в България - този пред сградата на БСП на ул. "Позитано" - като приема, че изрисуването не уврежда основната повърхност по начин, който да не може да се почисти, затова деянието не може да се квалифицира като вулгарно или обидно.

"Деянието (на арестувания ученик, б.р.) цели да осъди цялостната агресия, проявявана в Украйна, поради което не може да се приеме, че е налице намерение на дееца да извърши оскверняване на дълбоко вкоренени обществени ценности в обществото, т.е. изначално липсва умисъл за извършване на хулиганска проява", се казва в решението на съда.

То не е окончателно и би могло да се обжалва.

След ареста през февруари 2022 г. родителите на децата, както и ръководителите на училището им, изразиха остър протест и недоумение от действията на полицаите, а дори ръководството на МВР се разграничи от арестите.

Бойко Рашков нареди пълна проверка за полицейските задържания и поиска служителите да минат курс за правната си грамотност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени