Софийският градски съд оправда Йоан Матев за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 г. Съставът също така отхвърли гражданските искове на родителите на жертвата.

Прокуратурата искаше 12 години лишаване от свобода при строг режим за обвиняемия, но делото приключи на първа инстанция без присъда за затвор.

Присъдата е подписана с особено мнение от председателя на съдебния състав Руси Алексиев и един от съдебните заседатели. Мнозинството (3:2) смята, че няма нито косвени, нито преки доказателства, че той е държал ножа и е нанесъл рани по тялото на Игнатов. Алексиев твърди, че има изградена система от косвени доказателства.

Мярката за неотклонение се променя на "подписка". От утре започва да тече 15-дневен срок за обжалване на присъдата пред Софийския апелативен съд.

В последната си дума пред съда Матев за първи път изказа съболезнования на близките на убитото момче. Той каза, че няма нищо общо с тази трагедия, с което за пореден път пледира, че е невинен, и поиска от съда оправдателна присъда.

Според държавното обвинение – Матев е разбирал какво прави, макар да е бил на прага на пълнолетието, а използването на нож за извършване на деянието показва незачитане на човешкия живот.

Той беше задържан през февруари 2017 г. За първи път говори едва преди няколко дни, когато каза, че няма общо с престъплението, а е научил за него от медиите и социалните мрежи. Брат му Марсел Матев го е посочил като извършител, но според Йоан - той е бил поставен в неизгодно положение от разследващите.

Защитата на подсъдимия в лицето на Ина Лулчева твърди, че няма доказателства, че лицето, заснето от камерите на БНР след престъплението, е Йоан Матев. Нямало и доказателства, че намереният нож бил негова собственост.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена