Софийският градски съд оправда Йоан Матев за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 г. Съставът също така отхвърли гражданските искове на родителите на жертвата.

Прокуратурата искаше 12 години лишаване от свобода при строг режим за обвиняемия, но делото приключи на първа инстанция без присъда за затвор.

Присъдата е подписана с особено мнение от председателя на съдебния състав Руси Алексиев и един от съдебните заседатели. Мнозинството (3:2) смята, че няма нито косвени, нито преки доказателства, че той е държал ножа и е нанесъл рани по тялото на Игнатов. Алексиев твърди, че има изградена система от косвени доказателства.

Мярката за неотклонение се променя на "подписка". От утре започва да тече 15-дневен срок за обжалване на присъдата пред Софийския апелативен съд.

В последната си дума пред съда Матев за първи път изказа съболезнования на близките на убитото момче. Той каза, че няма нищо общо с тази трагедия, с което за пореден път пледира, че е невинен, и поиска от съда оправдателна присъда.

Според държавното обвинение – Матев е разбирал какво прави, макар да е бил на прага на пълнолетието, а използването на нож за извършване на деянието показва незачитане на човешкия живот.

Той беше задържан през февруари 2017 г. За първи път говори едва преди няколко дни, когато каза, че няма общо с престъплението, а е научил за него от медиите и социалните мрежи. Брат му Марсел Матев го е посочил като извършител, но според Йоан - той е бил поставен в неизгодно положение от разследващите. 

Защитата на подсъдимия в лицето на Ина Лулчева твърди, че няма доказателства, че лицето, заснето от камерите на БНР след престъплението, е Йоан Матев. Нямало и доказателства, че намереният нож бил негова собственост.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19