Апелативният специализиран съд реши да остави Лиляна Деянова в ареста въпреки решнието на първата инстанция по мярката за неотклонение - "домашен арест". 

Деянова беше обвинена за злоупотреба с европейски средства и участие в организирана престъпна група в края на април. В четвъртък прокуратурата добави още едно обвинение срещу нея - за подаване на декларации с неярно съдържание. 

Заедно с нея е арестуван съдружникът й Мартин Димитров. Към новото обвинение е привлечена Ася Йочева, бивша водеща в музикалната телевизия ММТВ и партньорка на Лилана в дуета L.A. Йочева е собственик на фирма, която е участвала в няколко проекта на компаниите на Деянова и Димитров, които са получили пари по европейски програми. 

Братът на Лилана - Александър Деянов - също е обвинен, но беше пуснат на свобода под парична гаранция. Той все още не е внесъл парите по гаранцията си, но и не е върнат в ареста. 

Лиляна Деянова определи разследването като "вид репресия" и го обвърза с натиск от компанията, с която се конкурира в продажбата на електронни винетки. 

Тя твърди, че фирмата й "Телетол" е трябвало да пусне своята система за продажба на винетки три дни преди акцията на прокуратурата. 

"Това не ни притеснява, защото знаем, че сме невинни, дори ни мотивира да се борим срещу тази несправедливост. На 28 април, три дни след като бяхме задържани, трябваше да пуснем електронните винетки, които бяхме направили предплатени. Имахме сключен договор с Виваком и няколко бензиностанции. Единственият интерес, който има да не стартираме електронните винетки, е фирмата "Интелигентни трафик системи". Няколко дни преди да влезем в ареста няколко бензиностанции се отказаха да работят с нас, като ни казаха, че са получили писмо от "ИТС" да не работят с нас, тъй като нашата система не била достатъчно добра и сме нямали право да работим. Мислихме да сезираме и КЗК, но за съжаление не успяхме", каза тя. 

Деянова отказа да коментира въпроси, свързани с познанството й с Васил Божков. "Не мога да ви кажа дали заради него съм тук (в съда, б.р.), но за мен е позорно, ако това е така".

"Когато АПИ не ни позволи да се свържем със системата, защото казаха, че нашата система не става - намерихме начин как да продаваме винетки без държавата. Да се опитаме да направим така, че отвън да променим нещата и да направим системата по-добра за потребителите. Измислихме как. Понеже единственият начин да продаваш винетки, е да бъдеш свързан със системата на АПИ и да получаваш 7% комисионна от държавата. Казахме си - добре, отказваме се от тези 7% комисионна от държавата. Свързваме се с всички годишни технически прегледи, с всички бензиностанции, с всички, които продават неща свързани с автомобили и ги обединяваме. Правим мрежа - дайте големи отстъпки за потребителите. Така дадохме на хората по 15-20 лева бонуси за всяко нещо, което могат да ползват за своя автомобил. Вдигнахме (цената на) винетката с 3 лева, за да можем да печелим от нещо, но бяхме готови да пуснем предплатена винетка, която можеш да активираш, когато искаш", каза тя. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Катастрофиралият автобус е минал през сервиз и в Турция

Собственикът на "Беса транс" твърди, че машината не е имала технически проблеми

Как Витоша се "размина" с 4-етажен подпорен хотел

"Уникалният иновативен нов проект" за "Щастливеца" се оказа визуализация на 4 г.

Община Белица вдига заплатите на всеки ваксиниран служител с 20%

Кметът Радослав Ревански от ДПС призова за масова имунизация

Джак Дорси се оттегля като директор на Twitter

Основателят на Twitter напуска оперативното ръководство за втори път

Спецпрокуратурата не откри престъпление на Гешев по сигнала на Рашков за СРС-тата

Държавното обвинение няма да разследва главния прокурор

От 2022 София пуска билети за 30 и 60 минути в градския транспорт

Цената на първия остава 1,60 лв., вторият ще е 2,20 лв. Има и още промени, предложени от ГЕРБ-СДС

Преговорите за новата власт: Лидерите ще обсъждат спорните въпроси по програмата

Очаква се програмата и имената на министрите да се изяснят през следващата седмица

Матю Макконъхи се отказа от изборите в Тексас въпреки прогнозите за победа

"Политическото лидерство е вдъхновяващ път, но това е път, по който реших, че няма да поема на този етап"