Снимка: © Pixabay

Апелативният специализиран наказателен съд е потвърдил решението на първа инстанция, с което Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков бяха оправдани по делото за продажба на държавния дял от EVN. Още трима служители от компанията "Булброкърс" са обявени за невиновни по делото, заведено от прокуратурата още през 2016 г. 

Решението на второинстанционния съд подлежи на обжалване пред ВКС. 

"При цялостна служебна проверка на присъдата въззивният съд не констатира допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила, неправилно приложение на материалния закон, необоснованост или непълнота на доказателствата, които да налагат отмяната или изменението на атакувания съдебен акт, поради което съдът счете, че същата следва да бъде потвърдена", се казва в решението на Апелативния спецсъд. 

Бившият ръководител на КРИБ и двамата бивши министри в кабинета "Борисов 1" бяха подведени под отговорност с твърдението, че са нанесли щети на държавата заради продажбата на 33% държавен дял в електроразпредeлителното дружество през 2011 г. на предполагаемо занижена цена.

Прокопиев беше обвинен заради това, че е съучаствал на Дянков като "умишлено го е улеснил да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията" с препоръка по време на Тристранен съвет за публична продажба на акциите от EVN през фондовата борса. 

През лятото на 2020 г. първоинстанционният съд реши, че сделката не е причинила никаква щета на държавата, а деянията на подсъдимите не представляват престъпления. 

На 10 февруари, по настояване на прокуратурата, отново бе разпитан Емил Караниколов, който по време на продажбата управляваше Агенцията за приватизация, а после бе икономически министър в третия кабинет на Борисов. Той повтори думите си, които каза и пред първа инстанция – че не му е бил оказван натиск от страна на Дянков фирмата „Булброкърс“ да бъде избрана за посредник.

В края на процеса пред Апелативния спецсъд Прокопиев определи процеса като "изтощително, напълно ненужно съдебно производство, като единствената цел беше неговата медийна консумация за ограничаване на участието в обществения живот на част от обвиняемите". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мъж загина, а три жени са ранени при тежка катастрофа край Пловдив

Три автомобила са участвали в инцидента

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър