Съдът потвърди оправдателните присъди на Прокопиев, Трайков и Дянков по делото EVN Снимка: © Pixabay

Апелативният специализиран наказателен съд е потвърдил решението на първа инстанция, с което Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков бяха оправдани по делото за продажба на държавния дял от EVN. Още трима служители от компанията "Булброкърс" са обявени за невиновни по делото, заведено от прокуратурата още през 2016 г.

Решението на второинстанционния съд подлежи на обжалване пред ВКС.

"При цялостна служебна проверка на присъдата въззивният съд не констатира допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила, неправилно приложение на материалния закон, необоснованост или непълнота на доказателствата, които да налагат отмяната или изменението на атакувания съдебен акт, поради което съдът счете, че същата следва да бъде потвърдена", се казва в решението на Апелативния спецсъд.

Бившият ръководител на КРИБ и двамата бивши министри в кабинета "Борисов 1" бяха подведени под отговорност с твърдението, че са нанесли щети на държавата заради продажбата на 33% държавен дял в електроразпредeлителното дружество през 2011 г. на предполагаемо занижена цена.

Прокопиев беше обвинен заради това, че е съучаствал на Дянков като "умишлено го е улеснил да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията" с препоръка по време на Тристранен съвет за публична продажба на акциите от EVN през фондовата борса.

През лятото на 2020 г. първоинстанционният съд реши, че сделката не е причинила никаква щета на държавата, а деянията на подсъдимите не представляват престъпления.

На 10 февруари, по настояване на прокуратурата, отново бе разпитан Емил Караниколов, който по време на продажбата управляваше Агенцията за приватизация, а после бе икономически министър в третия кабинет на Борисов. Той повтори думите си, които каза и пред първа инстанция – че не му е бил оказван натиск от страна на Дянков фирмата „Булброкърс“ да бъде избрана за посредник.

В края на процеса пред Апелативния спецсъд Прокопиев определи процеса като "изтощително, напълно ненужно съдебно производство, като единствената цел беше неговата медийна консумация за ограничаване на участието в обществения живот на част от обвиняемите".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024