Съдът пусна Биляна Петрова предсрочно от затвора Снимка: © Фейсбук

Апелативният съд в Бургас е наредил бившата зам.-районна кметица на "Младост" Биляна Петрова да бъде освободена предсрочно от затвора, съобщава в. "Сега". Петрова изтърпява присъда за корупция заедно с бившата кметица на столичния квартал Десислава Иванчева.

Решението на апелативната инстанция е окончателно.

Още на 3 юли Окръжният съд в Сливен разреши Петрова да излезе предсрочно, позовавайки се и на лошото ѝ здравословно състояние. Прокуратурата обаче протестира и така казусът стигна до втора инстанция.

Тя излиза на свобода 11 месеца преди края на присъдата си. В този период ще се равнява на условна присъда.

"Биляна Петрова от днес е на свобода! Оттук нататък: 1. Трябва да ѝ помогнем да оздравее и да се възстанови напълно от тежката остеопороза. 2. Да освободим Десислава Иванчева и да се върне тя при детето и при майка си! 3. Да разследваме, обвиним и вкараме в затвора всички престъпници, които им причиниха това!", се казва в публикация в страницата на Петрова във Фейсбук.

От 15 дни Петрова е отново на обезболяващи заради силни болки в таза и гръбнака, където са счупванията и напукванията, става ясно от изявление, публикувано в профила на Десислава Иванчева в социалните мрежи.

"Тя е в голяма опасност- костите й в момента са твърде чупливи, костната й плътност е като на 80-90 годишна жена. Тя трябва много да се пази, защото всяко волно или неволно падане, бутане, може да ѝ е последното... Лошото е, че според статистиката едва 20% от страдащите от такава тежка форма на остеопороза успяват да възстановят двигателните си способности, 15 % имат фатален изход в рамките на година, а при другите 65% се наблюдава различна форма на инвалидност от пълно инвалидизиране, до ходене с бастун, т.е никога не се възстановяват", се казва още в публикацията на Иванчева.

В края на 2022 г. Петрова и Иванчева, заедно с Петко Дюлгеров, получиха ефективни присъди за получен подкуп от бизнесмена Александър Ваклин.

Иванчева беше осъдена на 6 години затвор за това, че като кмет на „Младост“ през 2018 г. чрез изнудване е поискала от Ваклин 250 000 евро, за да бъдат придвижени преписките му в общината, после е намалила исканата сума на 187 000 евро, а на 17 април е приела първата част от парите – белязаните 70 000 евро, които бяха открити в колата ѝ. Бившата ѝ заместничка Биляна Петрова е осъдена на 5 години затвор, а предшественикът на Иванчева като кмет на „Младост“ – Петко Дюлгеров – на 4 години затвор.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

FT: Проруските партии в България са все по-популярни

Прозападните партии още са мнозинство, но хората са разочаровани от основните партии

15:39 - 25.10.2024