Вотът на недоверие срещу правителството "Петков", внесен от ГЕРБ, ще бъде гласуван на заседание на парламента, което е свикано за 19.10 часа. Това са точно 24 часа от края на дебатите по вота.

Точно 121 гласа са необходими, за да бъде свалено правителството.

През деня депутатите ще проведат редовен пленарен ден. В програмата им е и точката за избор на нов председател на парламента, след като преди седмица Никола Минчев беше свален от опозицията.

В парламентарната комисия по външни работи, трябва да бъде обсъден и документът, внесен от френското председателство за вдигане на ветото на Северна Македония за присъединяване към евросъюза.

В четвъртък Кирил Петков ще замине за Брюксел за срещата на върха в Европейския съвет, която ще продължи на 23 - 24 юни, където също се очаква Македония да е тема. На 1 юли Франция ще предаде европейското председателство на Чехия, а темата за разширяването на ЕС с Македония и Албания е приоритет, заявен от Еманюел Макрон.

По време на вота на недоверие пред Народното събрание ще има митинги. Основният, който е срещу вота на недоверие и политическите сили, които го подкрепят, е на площад "Цар Освободител",пред парламента.

Контрапротест се организира и в пространството откъм служебния вход на Народното събрание.

Ако вотът на недоверие е успешен, министрите ще подадат оставка, но ще продължат да изпълняват задълженията си до избора на ново правителство в рамките на настоящия парламент или до назначаването на служебен кабинет от президента Румен Радев.

По Конституция президентът трябва да връчи мандата на "Продължаваме промяната", за да опитат да направят ново правителството, като най-голяма парламентарна сила. Ако не успеят, след тях на ред ще са ГЕРБ, третият мандат се връчва на парламентарна група, по избор от президента.

Процедурата може да отнеме от десетина дни до около месец в зависимост от това колко бързо държавният глава възлага поредния опит за съставяне на кабинет и колко бързо получава обратно връчените мандати.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"