Съдбата на кабинета на Кирил Петков ще се реши тази вечер

Вотът на недоверие срещу правителството "Петков", внесен от ГЕРБ, ще бъде гласуван на заседание на парламента, което е свикано за 19.10 часа. Това са точно 24 часа от края на дебатите по вота.

Точно 121 гласа са необходими, за да бъде свалено правителството.

През деня депутатите ще проведат редовен пленарен ден. В програмата им е и точката за избор на нов председател на парламента, след като преди седмица Никола Минчев беше свален от опозицията.

В парламентарната комисия по външни работи, трябва да бъде обсъден и документът, внесен от френското председателство за вдигане на ветото на Северна Македония за присъединяване към евросъюза.

В четвъртък Кирил Петков ще замине за Брюксел за срещата на върха в Европейския съвет, която ще продължи на 23 - 24 юни, където също се очаква Македония да е тема. На 1 юли Франция ще предаде европейското председателство на Чехия, а темата за разширяването на ЕС с Македония и Албания е приоритет, заявен от Еманюел Макрон.

По време на вота на недоверие пред Народното събрание ще има митинги. Основният, който е срещу вота на недоверие и политическите сили, които го подкрепят, е на площад "Цар Освободител",пред парламента.

Контрапротест се организира и в пространството откъм служебния вход на Народното събрание.

Ако вотът на недоверие е успешен, министрите ще подадат оставка, но ще продължат да изпълняват задълженията си до избора на ново правителство в рамките на настоящия парламент или до назначаването на служебен кабинет от президента Румен Радев.

По Конституция президентът трябва да връчи мандата на "Продължаваме промяната", за да опитат да направят ново правителството, като най-голяма парламентарна сила. Ако не успеят, след тях на ред ще са ГЕРБ, третият мандат се връчва на парламентарна група, по избор от президента.

Процедурата може да отнеме от десетина дни до около месец в зависимост от това колко бързо държавният глава възлага поредния опит за съставяне на кабинет и колко бързо получава обратно връчените мандати.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024