Съдбата на кариерата на Том Брейди е в ръцете на Жизел Бюндхен Снимка: © Getty Images

Може и никога да не сте гледали НФЛ през живота си, но въпреки това има голям шанс да сте чували името Том Брейди. Един от великите атлети, чиято знаменитост надскача рамките на спорта, в който се състезава, най-вероятно ще сложи край на кариерата си след този сезон.

Когато става дума за най-легендарния състезател в историята на американския футбол, няма място дори за дискусия. Куотърбекът има седем трофея от десет участия в Super Bowl, които се разпростират в рамките на три десетилетия, пет пъти е бил награждаван за "Най-полезен играч" в надпреварата и още три пъти за "Най-полезен играч" в рамките на редовния сезона.

Времето обаче не спира и месец преди началото на следващия сезон той ще навърши 45. В събота стана ясно, че след 22 години в НФЛ Брейди ще прекрати кариерата си поради семейни и здравословни причини. Новината бе потвърдена в Twitter от компанията му TB12 Sports, но впоследствие публикацията бе изтрита, а баща му разкри, че все още не е взето финално решение.

Съпругата на Том, супермоделът Жизел Бюндшен, ще има основна роля в определянето на съдбата на кариерата му. В подкаста "Let's Go!" с водещ Джим Грей Брейди сподели какво ще бъде ключово в ситуацията:

"Боли я да ме гледа как ме ударят на игрището. Тя заслужава да разполага със съпруга си, а децата ми заслужават да получат всичко нужно от мен като баща," каза той. "Извличам много щастие от футбола. Обичам го. Но и извън него има щастие за мен - да гледам как децата ми се развиват и порастват. Всички тези неща трябва да бъдат взети предвид и ще бъдат."

Докато все още се очаква последната дума по темата, ние ще обърнем поглед към някои от най-значимите моменти във великата кариерата на Том Брейди.

Избор №199 в драфта

През 2000 година НФЛ щеше да посрещне най-голямата си легенда, но очевидно за отборите това далеч не бе видно. Брейди бе избран 199-и от общо 254 таланта Името му бе изтеглено в шестия от седем рунда, в които клубовете се редуват да привличат нови попълнения..

Всеки от отборите подмина възможност да подпише с него. 6 други куотърбека го изпревариха - един от тях така и не записа игрови минути, друг се появи само в три мача, трети издържа само сезон. Никой не се приближи до постиженията на Брейди.

Описанието му, предоставено на клубовете, е изцяло негативно:

- Лоша физика, кльощав, липсва му сила, подвижност и умението да избягва атаки

- Няма силна ръка

- Не може да изпълнява дълги пасове и не генерира добро въртеливо движение

- Лесно го събарят

Реакцията на Том: "Това описание звучи точно като Джо Монтана". Легендата на San Francisco 49ers е идол за Брейди още от най-ранна възраст. На 4 години за пръв път посещава мач на местния отбор и става свидетел на едно от най-култовите хвърляния на куотърбека - това за победата над Далас във финала през 1981. В този момент се ражда и мечтата на Брейди - да последва стъпките на Монтана.

46-ers търсят куотърбек в драфта през 2000 година, но решават да подминат Том:

"Изглеждаше сякаш никога не е влизал във фитнеса. Беше един от най-бавните в драфта и не впечатляваше с хвърлянето си," разказва тогавашният треньор на отбора Стив Маручи.

New England Patriots обаче решават да рискуват с него и уцелват десятката.

Да, физически Брейди може и да не впечатлява на този етап от кариерата си, но психиката му е изключителна. Когато пристига в Бостън, се насочва директно към собственика на клуба Робърт Крафт и му се представя.

На думите "Знам кой си ти - ти си нашия избор от шестия рунд в драфта", той отговаря с "Да - и съм най-доброто решение, което вашата организация някога е взимала."

Първият сезон почти не стъпва на игрището. Работната му етика е несравнима и до началото на втория вече се е придвижил от четвърти до втори избор, а още в първите мачове титулярят се контузва. Брейди повече не поглежда назад.

Перфектният сезон

Кариерата му е толкова наситена с постижения, че можем да извлечем безброй впечатляващи моменти от нея. Няколко обаче изскачат на преден план и няма как един от тях да не бъде перфектният сезон на New England Patriots през 2007 година.

Съдбата на кариерата на Том Брейди е в ръцете на Жизел Бюндхен

16-0. Един от най-добрите сезони, които куотърбек някога е имал. Средният резултат на отбора в мачовете от годината бе 37-17. Абсолютна доминация. Рекордите падаха един след друг:

- Пет награди за "Офанзивен играч на седмицата". По-късно двама други изравниха това постижение - Кам Нютън през 2015 и Ламар Джаксън през 2019.

- Шест паса за тъчдаун в един мач - по-рано през сезона прави пет в един мач.

- Най-много победи за титулярен куотърбек в рамките на 100 мача (76). Наравно с Роджър Стаубах.

- Девет поредни мача с по поне три подавания за тъчдаун

- 50 паса за тъчдаун в рамките на един сезон

Това беше първият перфектен сезон за Patriots откакто сезонът се състои от 16 седмици (1978). Брейди заслужено е обявен за "Най-полезен играч" и "Най-добър офанзивен играч".

Кръгът се затваря, когато Associated Press го определя за "Мъжки атлет на годината" - за пръв път представител на НФЛ печели наградата от идола му Джо Монтана през 1990.

Най-великият обрат

Super Bowl, 2017. New England Patriots изостават от Atlanta Falcons с 25 точки в третата четвъртина и изглежда сякаш интригата е приключила. Дотогава най-големият обрат в историята на финала на сезона в НФЛ е 10 точки.

Том Брейди кариера, историяДами и господа - Том Брейди. На 39 години той отдавна е легенда, но все още има рекорди, които не са покорени.

Patriots успяват да изравнят за 28-28 в последните минути и стигат до продължения, в които довършват започнатото - 34-28 и пета титла за Брейди. Отново отваряме списъка с постиженията, които той записва тази вечер:

- Първият куотърбек с пет трофея от Super Bowl и едва вторият състезател изобщо, постигал това

- Счупва собствения си рекорд за най-много успешни паса - 43.

- Първият играч, печелил четири пъти приза за "Най-полезен играч" в историята на Super Bowl

- Пасовете му преминават общо 466 ярда - с 52 повече от предишния рекорд на Кърт Уорнър.

22 сезона на най-високо ниво, десетки исторически постижения и популярност отвъд границите на американския футбол. Том Брейди е символът на НФЛ и дупката, която ще остави, изглежда бездънна. Поне до следващия кльощав тийнейджър, който е готов да опровергае всички очаквания. Джо Монтана вече не е единственият пример, че това е възможно.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024
Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024
Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024