Снимка: © Getty Images

Една от най-популярните фотографски агенции за папарашки снимки Splash е подала документи за процедура по банкрут, която ще даде възможност на мениджърите да преструктурират компанията, за да я запазят жизнеспособна. 

Това съобщава Hollywood Reporter, като цитира данни от съдебната процедура. Причините за сериозното влошаване на финансовото състояние на Splash са свързани както с последиците от пандемията върху развлекателната и медийната индустрия, така и с факта, че компанията беше дадена на съд от Меган Маркъл заради заснемане й по време на разходка в парк в Канада. 

"Финансовите проблеми на Splash се дължат на три причини. Вследствие на глобалната пандемия достъпът до снимки на популярни личности се ограничи, а бюджетите в медийните компании бяха съкратени, за да отразят по-мащабните макроикономически предизвикателства. Тази ситуация беше влошена още повече от две текущи съдебни дела и разходите по защитата", казва президентът на компанията Ема Кързън. 

Жалбата на Меган Маркъл е една от тях, а разрешаването на казуса не е доведено до край независимо от факта, че през декември тя и компанията са сключили споразумение, с което Splash се ангажира да не прави "неразрешени фотографии на херцога и херцогинята на Съсекс" занапред. 

"Делото включва въпроси от сферата на правото на свободното слово по силата на законодателството на Обединеното кралство и за съжаление се оказа, че е твърде непоносимо скъпо за Splash да продължи своята защита", казва директорът на фотоагенцията. 

"Освен това, ако жалбоподателите надделеят в този процес, вероятно това ще доведе до присъда за поемането на високи съдебни разходи. Независимо от основателността на казуса, компанията се опита да постигне споразумение по този въпрос, но не успя да договори финансови условия в мащаба на собствените си ресурси", се твърди още в документа по фалита. 

Hollywood Reporter посочва, че Splash е една от първите фотоагенции, които не се колебаят да използват съда за разрешаване на спорове за авторски права с популярни личности. Според медията - Splash са водили дела срещу звезди като Дженифър Лопес, Джесика Симпсън, Лиъм Хемсуърт и Ники Минаж за това, че без разрешение са публикували свои снимки, направени от фотографи на агенцията, в профилите си в социалните мрежи, с което са нарушили авторското право. 

Приходите от обезщетения за последната година са били малко над 118 000 долара, с които няма как да се покрият разходите по издръжката на компанията, особено с оглед на делата, по които тя е ответник. 

Вторият съдебен процес, който усложнява финансовата позиция на Splash, е заведен от бивша служителка на име Есмералда Сервин, която се оплаква от сексистко отношение. Жената твърди, че е уволнена, след като е повдигнала въпроси за някои съмнителни практики в агенцията. 

Мениджърите на Splash са успели да привлекат кредитор, който е готов да осигури близо 972 000 долара за преструктурирането й.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"