Вицепремиерът Корнелия Нинова призна, че въпросът за съкращаване на акредитираните руски дипломати в България е обсъждан на оперативно заседание на Министерския съвет по доклад на Теодора Генчовска.

Тя обаче отрече да е участвала в Съвета за сигурност, на който са обсъждани доклади на ДАНС за нерегламентирана разузнавателна дейност на руски дипломати и се разграничи от него. По думите ѝ в Съвета няма представител на Министерството на икономиката след 2021 г.

Нинова обяви пред Нова ТВ, че тя и министрите от БСП били против предложението за намаляване на Руското посолство с цел реципрочно отношение спрямо българското дипломатическо представителство в Москва. Тогава Генчовска не е посочила точно число за евентуалното съкращение, а само че става дума за голям брой хора.

Нинова направи уговорки, че "България трябва да е суверенна и независима от външно влияние", но се оплака, че никой нямал "достоверно поднесена информация" в Министерски съвет за предполагаемия шпионаж.

В същото време Корнелия Нинова уличи Румен Радев в лъжа заради това, че в сряда той твърдеше, че няма данни за причините за изгонването на руснаците.

"Двама души от президентството е имало на Съвета по сигурността. Президентът Радев е знаел. Председателят на ДАНС съобщи, че е информиран и главният секретар на президентството", каза тя.

От обясненията ѝ стана ясно, че най-голямата ѝ критика не е срещу изгонването на руснаците от България (макар че "моментът е изключително неподходящ"), а срещу това, че министрите на БСП не са получили възможност да гласуват "Против" това предложение на заседание на Министерски съвет.

На няколко въпроса на водещите дали Петков е нарушил процедурата, Нинова обяви, че няма нищо незаконно, но "въпросът е по-голям".

Тя изрази недоволство и от това, че БСП разбрали от медиите за няколко решения на правителството, свързани с Русия като закриването на въздушното пространство за руски самолети "когато Христо Проданов уговаряше туристическия сезон", спирането на достваките от "Газпром", или спирането на пропагандните руски телевизии в България.

Нинова пропусна да отбележи, че затварянето на въздушното пространство се случи ден след като Русия нападна Украйна и започна пълномащабна война, че "Газпром" едностранно промени условията по договора с България и също едностранно взе решение да спре доставките за страната, а забраната на руски телевизии РТ и Спутник е част от общоевропейските санкции срещу Русия.

На въпросите дали е склонна да прави коалиции с партии като "Възраждане" или "БГ Възход" на Стефан Янев, Нинова не отхвърли категорично тази хипотеза, но каза следното: "Не е възможно да се промени европейския път на България и не е разумно. Внушението, че трябва да се създаде евроатлантическо мнозинство срещу друго, е опит на Борисов да се препере и да се забрави другото мнозинство, заради което хората бяха излезли на улицата".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море