Вчера, на 97 годишна възраст почина Съмнър Редстоун. Един от най-богатите хора в Америка и един от тези, които определяха образа на медийната индустрия и индустрията на забавленията през последните 60 години. Редстоун има два живота.

През 50-те години на 20 в. наследява от баща си малка верига от авто киносалони.

Редстоун започва да ги развива, преименува компанията на National Amusement, и прави най-голямата американска верига от киносалони. През 60-те разбира, че Америка започва да се мести от градовете към предградията. Отговорът на Редстоун са салони с по няколко екрана покрай магистрали и главни пътища. Така измисля термина "мултиплекси".

"Победата е всичко, стига да победждаваш честно"

Редстоун завършва училище първи във випуска си, учи немски и японски в Харвард, а през Втората световна война служи във военото разузнаване.

"Побеждава" и на това поле като пръв успява да разбие японските военни кодове.

Най-големите му бизнес успехи обаче започват след една трагедия.

През 1979 хотел в Бостън, в който той е гост, се запалва. За да се спаси от пламъците, Съмнър Редстоун виси от прозореца на стаята си, докато дойдат пожарникарите да го свалят. Половината от тялото му има изгаряния от трета степен, но някак оцелява.

Операцията в Масачузетската болница продължава 30 часа, а лекарите му казват, че никога повече няма да може да води нормален живот.

Няколко години след това Редстоун е "достатъчно нормален", за да играе тенис всеки ден.

"Най-вълнуващите неща в живота ми се случиха след пожара, но не заради него. Животът започва, когато ти поискаш да започне"

Постепенно Редстоун придобива контрол над Viacom, която притежава Showtime и MTV. С това започва серия от инвестиции, сделки и сливания, и добавя в империята си кино гиганта Paramaunt Pictires, телевизионната мрежа CBS, и националната радиоверига Infinity.

Така създава една от най-големите медийни империи в света.

Той описва философията на своите компании с три думи, които в медийната и рекламната индустрия се повтарят и до днес: "Content is Кing" (съдържанието е господар).

Той е убеден привърженик на Демократическата партия и през президентската кампания от 2004 година дарява пари на кандидата на демократите Джон Кери. Публично (и с медиите си) обаче застава зад кандидата на Републиканската партия Джордж У. Буш, защото смята, че негово управление ще донесе повече ползи за компаниите и бизнеса му.

*Съдържание е господар


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024