Само 9 от 27 държави в ЕС спазиха срока за плана за възстановяване и развитие Снимка: © Getty Images

Германия, Франция, Португалия, Гърция, Словакия, Дания, Испания, Латвия и Люксембург - това са държавите, които са успели да внесат своите Национални планове за развитие и устойчивост в Европейската комисия преди изтичането на ориентировъчния срок от 30 април.

Тази дата беше определена от ЕК като препоръчителния срок, в който правителствата на 27-те държави членки трябваше да представят своите предложения за реформи и инвестиционни проекти, които ще могат да получат финансиране по Механизма за възстановяване до 2026 г.

На 1 май са внесени официално и плановете на Белгия, Италия, Австрия и Словения.

България е сред страните, които вече имат финален вариант на националния си план за възстановяване и развитие, като той е разработен от екипа на правителството в оставка на Бойко Борисов. На 27 април той обяви, че още на следващия ден документите ще бъдат внесени в ЕК, но от думите на Томислав Дончев стана ясно, че се водят допълнителни преговори със служителите от комисията, за да се направи предварителна оценка.

"Дали планът е внесен в ЕК? Той е внесен още на 20 април. Дали България е поискала да стартира процедурата по одобрение от страна на ЕС и Съвета - все още не. По предложение на самата ЕК - те предложиха, да използваме по най-добрия начин следващите две седмици, да текат преговори, да направим редица важни уточнения, за да може когато пуснем плана той да бъде одобрен от ЕК и да нямаме неочаквани изненади", казва той в интервю за БГ он ер.

До момента няма официална информация от ЕК или от българското правителство за напредъка по тази процедура.

Фондът за възстановяване е част от програмата за финансиране на ЕС, като средствата от него са предназначени за справяне с икономическите последици от Covid-пандемията и за преход към климатично-устойчива индустрия в ЕС.

Максималният размер на тези средства за България е 10.4 млрд. евро, от които 6.3 млрд. евро ще са достъпни под формата на грантове, а останалите може да се ползват като заеми.

Вицепремиерът в оставка Томислав Дончев предупреди, че националният план е разчетен само на база на безвъзмездните средства.


Граждани "редактираха" Плана за възстановяване в Google Drive


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024