Само двама от ВСС гласуваха за оставката на Иван Гешев

Висшият съдебен съвет отказа да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор Иван Гешев. Само двама души гласуваха в подкрепа на освобождаването на Гешев - Атанаска Дишева и Олга Керелска. Така с 16 гласа "против" и 2 "за" главният прокурор запазва поста си.

От заседанието отсъстваха председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова и Цветинка Пашкунова от съдийската квота.

Искането за отстраняването на Иван Гешев беше на министъра на правосъдието Надежда Йорданова и предшественика ѝ от служебния кабинет Янаки Стоилов.

Гласуването беше предшествано от 13-часов дебат, по време на който Гешев беше питан за казуси като "Осемте джуджета", "Жоси" - бащата на Иван Гешев притежава 2% от компанията, прехвърлени при неясни обстоятелства, след като преди време единият от съдружниците е поискал съдействие от прокурор Иван Гешев за решаването на спор с другия му съдружник.

Другите теми, повдигнати по време на дебата са за влизането на прокуратурата в президентството и за туитовете на Иван Гешев по адрес на протестиращите срещу него и правителството на Бойков Борисов - главният прокурор беше писал, че са платени агитки на Черепа и на други олигарси.

С изключение на Атанаска Дишева и Олга Керелска, всички останали присъстващи членове на ВСС застанаха зад главния прокурор и му осигуриха пламенна защита.

Исканията на двамата министри - Йорданова и Стоилов, дори бяха наречени "комплот".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024