Само едно отделение във Втора градска болница ще приема пациенти с коронавирус Снимка: © Getty Images

Преди дни столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че Втора градска болница ще стане инфекциозна, но това няма да се случи. 85 лекари, медицински сестри и санитари са подали молби за напускане, а само едно отделение на болницата ще приема пациенти с COVID-19.

Дори след последвалите срещи на представители на Българския лекарски съюз, както и на кмета Йорданка Фандъкова с работещите в болницата планът тя да не се превърне в инфекциозна остава на дневен ред.

След разговор между кмета на София, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и директора на столичната СРЗИ д-р Данчо Пенчев, е взето решение само пулмологичното отделение да бъде преустроено, за да приема пациенти с положителна проба на новия коронавирус.

Директорът на Втора градска болница доц. Стефан Узунов е започнал реорганизацията на отделението, което е с отделен вход и разполага с десетина легла за прием на хора. То ще заработи, след като се гарантира необходимия персонал. Краен срок за това към момента не е установен.

"Изключително съм благодарна на лекарите от пулмологичното отделение д-р Блус Халил и д-р Добринка Иванова, които декларираха, че са готови да започнат работа. Благодаря и на техните колеги, които ще останат да лекуват пациенти, положителни за COVID-19", каза Фанъдкова.

Болницата разполага с необходимите защитни облекла и доставките ще продължат. Медиците, които ще лекуват болни от коронавирус, ще получат допълнително финансиране.

Част от работещите в болницата обаче обявиха, че не са готови да работят в инфекциозното отделение. Те заявиха, че никога не са го правили, а подчертаха, че липсва и техника за хора с дихателна недостатъчност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022