Само едно отделение във Втора градска болница ще приема пациенти с коронавирус Снимка: © Getty Images

Преди дни столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че Втора градска болница ще стане инфекциозна, но това няма да се случи. 85 лекари, медицински сестри и санитари са подали молби за напускане, а само едно отделение на болницата ще приема пациенти с COVID-19.

Дори след последвалите срещи на представители на Българския лекарски съюз, както и на кмета Йорданка Фандъкова с работещите в болницата планът тя да не се превърне в инфекциозна остава на дневен ред.

След разговор между кмета на София, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и директора на столичната СРЗИ д-р Данчо Пенчев, е взето решение само пулмологичното отделение да бъде преустроено, за да приема пациенти с положителна проба на новия коронавирус.

Директорът на Втора градска болница доц. Стефан Узунов е започнал реорганизацията на отделението, което е с отделен вход и разполага с десетина легла за прием на хора. То ще заработи, след като се гарантира необходимия персонал. Краен срок за това към момента не е установен.

"Изключително съм благодарна на лекарите от пулмологичното отделение д-р Блус Халил и д-р Добринка Иванова, които декларираха, че са готови да започнат работа. Благодаря и на техните колеги, които ще останат да лекуват пациенти, положителни за COVID-19", каза Фанъдкова.

Болницата разполага с необходимите защитни облекла и доставките ще продължат. Медиците, които ще лекуват болни от коронавирус, ще получат допълнително финансиране.

Част от работещите в болницата обаче обявиха, че не са готови да работят в инфекциозното отделение. Те заявиха, че никога не са го правили, а подчертаха, че липсва и техника за хора с дихателна недостатъчност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Украйна свали за пръв руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024