Само за матурите: Учениците от 7 и 12 клас няма да се връщат в училище Снимка: © Getty Images

Учениците от 7 и 12 клас ще се върнат в училище само за провеждането на еднократни изпити. Това съобщи в ефира на "Здравей, България" лидерът на НФСБ Валери Симеонов, след като въпросът е бил обсъден на политически съвет. Премиерът Бойко Борисов е дал „зелена светлина“, че учениците ще се върнат в клас само два пъти, за двете различни матури – по български език и математика.

„Не става въпрос за мое собствено мнение, а за моята партия – НФСБ. Нашият изпълнителен комитет обсъди тази мярка и установи, че тя би съсипала всички усилия, с които обществото допринесе в последните два месеца“, съобщи Симеонов.

"Нашият комитет обсъди мярката и реши, че връщането на учебния процес би означавало единствено разпалване на нови огнища и действия, граничещи с убийство. Няма проблем в класните стаи, където децата са на два метра и са с маски. Но какво става в междучасията, в коридорите, където контролът е по-малък?", каза лидерът на НФСБ.

„Вчера на политическия съвет въпросът бе обсъден и в края се чухме с г-н Борисов. Мярката няма да бъде прилагана в този вид, а ще има само допускане за еднократни изпити“, съобщи той.

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски също потвърди това по време на ежедневния сутрешен брифинг.

"Вчера водихме три разговора с министъра на образованието заради постъпили много запитвания от родители и ученици и засега общото мнение е, че към края на май ще бъде дадена възможност за полагане на изпитите на учениците от 7 и 12 клас. Не става въпрос за масово връщане в клас", съобщи той.

Като индикативни дати за държавните зрелостни изпити са 29 май и 1 юни, а по-късно ще са изпитите за учениците от 7 клас, обяви преди два дни министърът на образованието Красимир Вълчев. „След обсъждане евентуално ще предложим една седмица по-късно да се проведат. Така че изпитите ще бъдат най-вероятно през юни”.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022