7 прокурори и следователи ще бъдат наказани заради "Осемте джуджета" Снимка: © Антикорупционен фонд

Борислав Сарафов е поискал дисциплинарни наказания за седем магистрати заради техни нарушени по делата, свързани с аферата "Осемте джуджета" и Петьо Петров-Еврото.

Сарафов е направил предложение до Висшия съдебен съвет за налагане на дисциплинарни наказания на 4 прокурори и 3 следователи. Сред тях обаче липсва един от основните заподозрени - според разследването на Антикорупционния фонд за търговия с влияние в Спецпрокуратурата - Димитър Франтишек Петров, кокйто беше неин ръководител до 2020 г.

Прокурорите са Дилян Деянов, Ивета Маркович, Кирил Пейчинов и Мирослав Илиев, а следователите - Светлана Стоянова-Вайзе, Нели Тодорова и Петранка Рабаджиева. Всички са работили към звена в Специализираната прокуратура, където са се гледали разследвания по съдебния спор за асансьорния завод "Изамет".

Дилян Деянов вече беше привлечен като обвиняем по делото срещу Пепи Еврото и бившата му жена Любена.

Случаят "Изамет" беше и поводът за разследването на Антикорупционнния фонд по сигнал на бизнесмена Илия Златанов, който призна, че е търсил услугите на бившия следовател Петьо Петров - Еврото за уреждане на делото срещу сина му Явор. Вместо да му върне управлението на завода, Петров и тогавашната му съпруга са отнели бизнеса му с принуда, твърди Златанов.

Прокуратурата при Сарафов реши да направи проверка по случая след 3-годишно бездействие.

Проверката е констатирала множество нарушения на следователите и наблюдаващите прокурори по осигуряване на своевременно, законосъобразно и успешно извършване на разследването и събиране в най-кратък срок на необходимите доказателства за разкриване на обективната истина по образуваните досъдебни производства в закритата вече Специализирана прокуратура.

Проверяващият екип е заключил, че допуснатото бездействие (за периоди между една и две години) от страна на магистратите по седем преписки е довело до неоправдано забавяне на производствата, съобщават още от прокуратурата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери препродадоха билети за турнето на Тейлър Суифт в Европа

Колко сигурни са билетите на Eventim

20:11 - 07.05.2024
Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024