САЩ и България обсъждат дали американски сили да се включат в новата бойна група Снимка: © Булевард България

Министърът на отбраната Стефан Янев обяви, че предстоят срещи с представители на американския Държавен департамент, на които ще се обсъжда дали американски сили могат да участват в състава на българската батальонна бойна група.

Новото формирование беше анонсирано от Янев като реакция от страна на България в рамките на засилването на отбраната на НАТО по източния фланг заради растящото напрежение между Русия и Украйна. Досега позицията на МО беше, че бойната група трябва да е "с български сили, под българско командване", макар че правителството призна за "дефицити" във въоръжението.

Янев не даде конкретен отговор дали българските въоръжени сили ще приемат съдействие от американската армия. Той обяви, че решенията ще се вземат след "разговори на военно-техническо ниво", които се очакват едва след срещата на военните министри от НАТО през следващата седмица.

На въпрос какви са дефицитите, които българската армия има нужда да попълни с чужда помощ, той даде следния пример: "В състава на батальонната бойна група трябва да има артилерия с калибър, какъвто ние нямаме на въоръжение в българската армия. Това е един от елементите, който ще бъде направено запитване с други държави членки на НАТО с тенденция този дефицит да бъде попълнен".

Стефан Янев обяви още, че в сряда ще се срещне с представители на "Локхийд Мартин" заради писмо, в което се анонсира забавяне на доставката на българските изтребители F-16.

"Доставката ще се забави от порядъка на няколко месеца. Утре ще знаем точните параметри - заради пандемията и доставките има забавяне. Подготовката на летците продължава и в момента, всичко е планирано", каза Стефан Янев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024