САЩ наложи санкции на Делян Пеевски, Васил Божков и зам.-шеф на Бюрото за СРС

Администрацията на САЩ е наложила санкции на трима български граждани заради "широката им роля в корупцията в България".

Това са Васил Божков (описан като "известен български бизнесмен и олигарх), Делян Пеевски - бивш депутат от ДПС, и Илко Желязков - бивш зам.-председател на Държавната агенция за технически операции и настоящ зам.-ръководител на Националното бюро за контрол на СРС. Пеевски, Желязков и още трима бивши държавни служители са санкционирани и по линия на Държавния департамент на САЩ, като те и семействата им получават забрана за влизането на територията на Щатите.

В съобщението на службата към финансовото министерство се казва, че Божков, Пеевски и Желязков са "злоупотребявали с публичните институции за печалба", поради което решението за санкции ще лиши въпросните лица и техните компании от достъп до американската финансова система.

Служебният премиер Стефан Янев е информиран за решението по Закона "Магнитски" в телефонен разговор с помощник държавния секретар по политическите въпроси в Държавния департамент Виктория Нюланд.

Малко по-късно Делян Пеевски разпространи писмо до медиите, в което нарича акта на САЩ "абсолютно недопустим, тенденциозен и неотговарящ на духа и смисъла на този закон" (цитиран от Нова ТВ).

"За да защитим допълнително международната финансова система от злоупотреби от корумпирани играчи, Министерството на финансите окуражава всички правителства да приложат съоветните и ефективни мерки срещу пране на пари, за да не допускат корупционните уязвимости", се казва в съобщението.

"Финансовото министерство продължава да работи с България за справяне с реформите срещу прането на пари, които водят до финансова прозрачност и отчетност. Призоваваме всички регулатори да разпространят информация за рисковете от бизнес отношенията с корумпираните служители и техните компании", се посочва още от Службата към МФ на САЩ.

"САЩ застава зад всички българи, които желаят изкореняването на корупцията чрез търсенето на отговорност от корумпирани длъжностни лица, които подриват функционирането на икономиката и демократичните институции в България", се казва в съобщение на директора на Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ Андреа Гаки.

"Корупцията не само лишава гражданите от ресурси, но може да ерозира институциите, чиято задача е да ги защитават. Това решение по линия на програмата за санкциониране във връзка с глобалния Закон "Магнитски" показва, че сме отдадени на борбата с корупцията, независимо къде е тя", се казва още в съобщението.

Санкциите срещу Васил Божков

Божков е описан в съобщението на САЩ като "български бизнесмен и олигарх, който е подкупвал правителствени служители в няколко случая" - сред тях е посочен "действащ политически лидер и бившия председател на разформированата Държавна комисия по хазарта".

"Божков е планирал да предостави пари на бивш български публичен служител и български политик по-рано тази година, за да помогне на Божков да създаде канал за руски политически лидери, които да влияят върху български правителствени служители", се казва в съобщението, без да се посочват конкретни имена.

Божков в момента се намира в Дубай (ОАЕ), където успя да избегне екстрадиция в България по множество обвинения, повдигнати през 2020 г. Американската администрация изброява някои от данните, разкрити по делото на прокуратурата срещу Божков и напомня за създаването на политическата му партия "Българско лято", като посочва, че "все още има международна заповед за ареста на Божков", а той "продължава да има влияние в България".

Елена Фичерова е подала оставка като началник на кабинета на Бойко Рашков

"Божков е подложен на санкции по линия на указ 13818 като лице, което материално е подпомогнало, спонсорирало или предоставяла финансова, материална или техническа подкрепа, стоки или услуги, в подкрепа на корупцията, включително - злоупотреба с държавни активи, експроприация на частни активи за собствено облагодетелстване, корупция, свързана с държавни поръчки, извличане на природни ресурси или подкуп", се казва в съобщението.

Санкционният режим обхваща още 58 юридически лица - включително партията "Българско лято", които са контролирани от Божков или негови компании.

Санкциите срещу Делян Пеевски

"Делян Славчев Пеевски е олигарх, който доскоро беше народен представител и медиен могул, като регулярно се е въвличал в корупция, чрез използване на влиянието си или на подкупи за защита от публична проверка и чрез упражняване на контрол върху ключови институции и сектори в българското общество.

През септември 2019 г. Пеевски активно работи за негативното повлияване на българския политически процес във връзка с местните избори на 27 октомври 2019 г. Пеевски е преговарял с политици за предоставянето на подкрепа и позитивно медийно отразяване в замяна на получаването на защита от наказателно преследване", се казва в съобщението на Министерството на финансите на САЩ.

"Пеевски се е въвлякъл в корупция и чрез подставеното си лице Илко Димитров Желязков - бивш зам.-директор на Държавната агенция за технически операции и бивш служител на ДАНС, който е назначен в Националното бюро за контрол на СРС.

Пеевски е използвал Желязков за прокарване на схема за подкупи, включваща документи за българско местожителство на чуждестранни граждани, както и за подкупване на държавни служители чрез разнообразни средства в замяна на информация или лоялност от тяхна страна.

Например, има данни, че през 2019 г. Желязков е предложил подкупи на висши български правителствени служители, от които се е очаквало да предоставят информация на Желязков, която да се предаде на Пеевски. В замяна Желязков е уреждал позиционирането на хората, приели предложението му, на властови позиции и е предоставял месечни корупционни плащания. Пеевски и Желязков са поставили служебно лице на ръководна позиция, което е присвоявало средства в тяхна полза през 2019 г.", пише още в доклада.

Васил Божков: Подцених Пеевски и отгледахме чудовище

В друг случай, от началото на 2018 г. тези две лица ръководели схема за продажба на български документи за пребиваване, за която се твърди, че представители на дружества плащали подкупи на български длъжностни лица, които да гарантират, че техните клиенти ще получат документи за гражданство незабавно, а не след заплащането на депозит от 500 000 щатски долара или след като изминат петте години за обработването на законно обосновано искане

Желязков е санкционирани и заради изнудване на "потенциален български министър" със заплаха, че прокуратурата ще му повдигне криминални обвинения, ако той не му сътрудничи след назначаването.

Реакцията на Пеевски дойде в късните часове на сряда:

"Не съм извършил нищо, с което да съм накърнил международно признати човешки права, не съм държавен служител и не съм участвал в корупционни действия, като разпространените мотиви за наложените санкции не съдържат нито един верен факт.

Същевременно съм наясно, че ангажираният значителен финансов и политически ресурс от страна на медиен олигарх и приватизатор, парадиращ с добрите си контакти, които използва срещу своите опоненти, е допринесъл за дискредитирането ми. Информация за това какво се готви, присъства отдавна в неговите медии и за мен случилото се днес не е изненада", пише той, като казва, че е уведомил адвокатите си в САЩ и ще предприеме "всички законови действия" срещу решението за санкциите.

В какво се изразяват санкциите на САЩ

В резултат от днешната мярка се блокира цялата собственост и право на собственост и други собственически права ( на посочените по-горе лица), които се намират в Съединените американски щати или са във владението или под контрола на граждани на САЩ и постоянно пребиваващи в САЩ. Такава собственост, право на собственост и други собственически права задължително трябва да се докладват на Службата за контрол на чуждестранни активи (OFAC). Освен това се блокират всички дружества, притежавани пряко или непряко (с дялово участие от или над 50 процента) от едно или няколко от санкционираните лица.

Ако не е налице общo или нарочно разрешение, издадено от OFAC, или освобождаване от задължението по друг начин, предписанията на OFAC по принцип забраняват всички транзакции от граждани на САЩ или постоянно пребиваващи в САЩ или транзакции на територията на САЩ (или извършвани транзитно през САЩ), отнасящи се до каквато и да е собственост или право на собственост и други собственически права на публично обявените или по друг начин санкционирани лица. Забраните включват каквато и да е форма на принос или предоставяне на средства, стоки или услуги от, на или в полза на санкционирано лице или получаването на каквато и да е форма на принос или предоставяне на средства, стоки или услуги от такова лице.


Пеевски, бивш зам.-министър с "къща за гости" и бивши шефове от ДАБЧ са санкционирани и от Държавния департамент на САЩ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво се променя с първия в света закон за изкуствения интелект, който ЕС окончателно прие

Първият в света закон за изкуствения интелект получи финална "зелена светлина" от ЕС

17:30 - 22.05.2024
Живот

Като епизод на Black Mirror: Скарлет Йохансон твърди, че OpenAI може да е копирал гласа ѝ без нейно съгласие

Историята около "новия глас" на ChatGPT се заплита, след като Йохансон отправи обвинения към компанията

15:02 - 22.05.2024
Европейски дневници

Водачът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" се оттегля от евровота

Новината идва, след като партията на Марин льо Мен обяви, че няма да работи с германците в бъдещия европарламент

13:29 - 22.05.2024
Важно днес

Теч в системата ли издаде, че Русия иска нови морски граници с Литва и Финландия?

Вилнюс и Хелзинки реагираха остро на плана на Москва

12:33 - 22.05.2024
Важно днес

Части от София остават без топла вода заради голяма авария в ТЕЦ

Множество райони в София остават без топла вода за няколко дни

12:23 - 22.05.2024