Снимка: © Getty Images

САЩ повдига обвинения срещу венецуелския президент Николас Мадуро и други висши лица в южноамериканската страна заради наркотрафик. Информацията бе съобщена от главния прокурор на САЩ Уилям Бар, цитиран от BBC и The New York Times, а Ройтерс потвърждава новината.

Вашингтон предлага възнаграждение в размер на 15 милиона долара за всяка информация, която ще подпомогне разследването и ареста на Мадуро.

„Венецуелският народ заслужава прозрачно, отговорно и представително правителство, което обслужва нуждите на хората, а това не отговаря на интересите им – намеса в незаконен наркотрафик“, пише в изявлението на Националния департамент на САЩ, цитирано от BBC.

„Тези личности нарушиха общественото доверие, изпълнявайки доставки на наркотици от Венецуела, включително осъществявайки контрол върху полети, които излитат от венецуелска въздушна база“, допълват още от Вашингтон.

САЩ подкрепя опозиционния лидер Хуан Гуайдо, който миналата година се обяви за временно изпълняващ длъжността президент. Мадуро обаче остана на власт, подкрепян от армията в страната, както и от Русия, Китай и Куба.

Според източника на Ройтерс, САЩ обвинява Мадуро и другите официални лица, че са прибегнали към трафик на наркотици, за да наваксат загубените средства от нефтения сектор, повлиян от тежките санкции на Вашингтон.

Ройтерс съобщава, че Мадуро и другите венецуелци са обвинени за участие „в конспирация с военната групировка с леви интереси ФАРК (Революционните въоръжени сили на Колумбия – народна армия), за да пренасят огромни количества кокаин до САЩ и други страни“.

Обвинителните актове бяха открити в Ню Йорк, Флорида и Вашингтон.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нова мина гръмна в ИТН: този път номинираната за министър на екологията Силвия Бакърджиева

Силвия Бакърджиева се принуди да дава обяснения заради присъда на съпруга си

Евелина Николова спечели олимпийски бронзов медал

Успех за българската състезателка в борбата до 57 кг

BILLA България започва обновяването на още един магазин в София

4 нови каси за самообслужване ще бъдат поставени в обекта в кв. "Надежда"