САЩ обвинява венецуелския президент Мадуро в наркотрафик Снимка: © Getty Images

САЩ повдига обвинения срещу венецуелския президент Николас Мадуро и други висши лица в южноамериканската страна заради наркотрафик. Информацията бе съобщена от главния прокурор на САЩ Уилям Бар, цитиран от BBC и The New York Times, а Ройтерс потвърждава новината.

Вашингтон предлага възнаграждение в размер на 15 милиона долара за всяка информация, която ще подпомогне разследването и ареста на Мадуро.

„Венецуелският народ заслужава прозрачно, отговорно и представително правителство, което обслужва нуждите на хората, а това не отговаря на интересите им – намеса в незаконен наркотрафик“, пише в изявлението на Националния департамент на САЩ, цитирано от BBC.

„Тези личности нарушиха общественото доверие, изпълнявайки доставки на наркотици от Венецуела, включително осъществявайки контрол върху полети, които излитат от венецуелска въздушна база“, допълват още от Вашингтон.

САЩ подкрепя опозиционния лидер Хуан Гуайдо, който миналата година се обяви за временно изпълняващ длъжността президент. Мадуро обаче остана на власт, подкрепян от армията в страната, както и от Русия, Китай и Куба.

Според източника на Ройтерс, САЩ обвинява Мадуро и другите официални лица, че са прибегнали към трафик на наркотици, за да наваксат загубените средства от нефтения сектор, повлиян от тежките санкции на Вашингтон.

Ройтерс съобщава, че Мадуро и другите венецуелци са обвинени за участие „в конспирация с военната групировка с леви интереси ФАРК (Революционните въоръжени сили на Колумбия – народна армия), за да пренасят огромни количества кокаин до САЩ и други страни“.

Обвинителните актове бяха открити в Ню Йорк, Флорида и Вашингтон.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022