САЩ обявиха дипломатически бойкот на Зимната олимпиада в Пекин 2022, Австралия ги последва Снимка: © Getty Images

Съединените американски щати обявиха дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин през февруари 2022 г. Ден по-късно Австралия ги последва.

Мотивът на Вашингтон е нарушаването на човешките права в Китай - в частност „геноцида“ срещу уйгурското мюсюлманско малцинство в северозападната провинция Синдзян, потъпкването на демократичните права на гражданите на Хонконг, Тайван и Тибет.

"Администрацията на президента Джо Байдън няма да изпрати дипломатически или официални лица на Зимните олимпийски и параолимпийски игри в Пекин през 2022 г. В същото време американски спортисти ще могат да участват на игрите. Спортистите от отбора на САЩ се радват на пълната ни подкрепа. Ще ги подкрепяме на 100%", заяви прессекретарят на Белия дом Джен Саки.

Пекин отправи остра атака към Вашингтон след изявлението и нарече хода на американските власти „политически фарс“.

„САЩ искат да политизират спорта, да създадат разделение и да провокират конфронтация“, гласи изявление на говорителя на китайската мисия в ООН. „Успехът на Игрите няма да зависи от присъствието или отсъствието на няколко държави“.

Говорителят на китайското външно министерство Джао Лидзян нарече действията на САЩ „петно върху духа на Олимпийската харта“.

Преди официалното съобщение на Вашингтон властите в Китай бяха обявили, че ще предприемат „решителни контрамерки“ при евентуален бойкот.

За този ход се говореше още от миналия месец, когато президентът Джо Байдън заяви, че обмисля дипломатически бойкот на Игрите. После депутати от Републиканската и Демократическата партия, включително председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, настояха за такъв акт в защита на човешките права в Китай.

Международният олимпийски комитет (МОК) заяви, че уважава намерението на американската страна. Говорител на МОК каза, че присъствието на правителствени представители и дипломати е чисто политическо решение за всяко правителство, което комитетът, в своята политическа неутралност, напълно зачита.

Във вторник Нова Зеландия обяви, че също няма да прати делегация на Олимпийските игри в Пекин. Великобритания и Канада също обмислят този ход.

Китай е обвиняван в престъпления като налагане на принудителен труд над уйгурите, провеждане на програма за масово наблюдение, задържане на хиляди хора от малцинството в лагери, извършване на принудителна стерилизация и умишлено унищожаване на уйгурското наследство. Пекин отрича обвиненията.


Историята на Енес Фрийдъм: Баскетболистът, който влезе във война с Ердоган и Си Дзинпин



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024