Байдън влиза в тежък конфликт заради лимита на дълга: Какво би означавал "фалит" на САЩ? Снимка: © Getty Images

САЩ отново са изправени пред опасността от фалит, ако и тази година не вдигнат тавана на държавния дълг.

Времето за намиране на решение изтича още на 1 юни според предупрежденията на финансовия министър Джанет Йелън.

Никога досега Вашингтон не е допускал да изпадне в неплатежоспособност, но политическите спорове около размера на дълга често са заплашвали да блокират работата на администрацията заради изчерпването на текущия договорен бюджет.

Последният сериозен конфликт по тази тема беше през 2011 г. и доведе до временно спиране на административните услуги.

Седмицата, която е от решаващо значение за преговорите за повишаване на тавана на дълга, започна с труден старт.

Разговорите между демократите и републиканците в Белия дом приключиха без споразумение. Джо Байдън призова републиканците да „премахнат заплахата от фалит“, след като не успя да постигне пробив по време на първата си голяма среща с лидерите на Конгреса относно надвисналата криза.

Призивът на американския президент поставя началото на преговори, които ще доминират американската политика и потенциално ще се отразят на световните финансови пазари през следващите седмици. Представители на Белия дом и Конгреса ще проведат нови дискусии през следващите дни, а партийните лидери трябва да се срещнат с държавния глава отново в петък.

Проблемът с дълга и кой накъде дърпа

Повишаването на лимита на американския държавен дълг е отдавнашна традиция. Не се ли вдига той, Министерството на финансите ще се окаже без необходимите парични средства, за да изпълнява задълженията си, включително по линия на социалното и здравното осигуряване. Изчисленията показват, че настоящият таван ще бъде достигнат на 1 юни.

Съгласно Конституцията само Конгресът може да повиши лимита. Десетилетия наред това бе рутинна процедура, но напоследък се превърна в инструмент за политически отстъпки и компромиси.

Байдън и лидерите на Демократическата партия настояват Конгресът да повиши лимита на дълга без условия, за да плати за фискалните решения, взети преди това от законодателите. Републиканците обаче настояват, че всяко увеличение на тавана трябва да бъде обвързано с ограничаване на разходите и други условия.

Републиканците предложиха план, който би довел до съкращаване на бюджетните разходи за десетилетие напред, но ще засегне ключови ангажименти на администрацията на Джо Байдън - предложението им е неприемливо за Белия дом.

Към момента лимитът на дълга на Министерството на финансите е 31,4 трилиона долара.

Данъчните приходи обаче не са достатъчни, за да покрият всички федерални разходи, поради което правителството на САЩ взема заеми – средно по над 7 млрд. долара на работен ден, по изчисления на Brookings, мозъчен тръст, базиран във Вашингтон.

Много анализатори очакват краткосрочно увеличаване на лимита на дълга, за да може Конгресът да спечели още малко време за преговори.

Рисковете

Колкото повече страната се приближава до ръба на лимита на дълга, толкова по-несигурни могат да станат американските и световните финансови пазари.

През 2011 г. - последния път, когато това се случи - кредитният рейтинг на САЩ бе понижен, а лихвените проценти по съществуващия дълг скочиха. Дори и държавата да избегне падането над фискалната пропаст, икономиката на САЩ може да пострада.

Никога досега Вашингтон не е допускал да не увеличи тавана на дълга. Ако хипотетично това се случи, би довело до сериозни икономически щети. Умишлен фалит би разтърсил глобалната финансова система, където всеки ден се търгува с американски облигации за стотици милиарди.

Картината би изглеждала така: „покачване на лихвените проценти и спад на цените на акциите дори при светкавичен фалит, който бързо се коригира. Пазарите за краткосрочно финансиране /.../ вероятно също ще се сринат“, според Марк Занди, главен икономист в Moodyʼs Analytics.

Извън пределите на САЩ това би ударило сериозно дългогодишното лидерство на САЩ на световната сцена. В момента на щатския долар се падат 60% от световните валутни резерви, а страни като Китай отдавна и все по-упорито целят да нарушат този баланс.

През 2011 г. САЩ избегнаха фалита 72 часа преди „датата Х“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024