САЩ отварят пътя към санкции срещу режима в Хонконг и Китай Снимка: © Getty Images

Американският държавен секретар Майк Помпео отвори пътя към налагане на санкции от САЩ върху Китай заради политическата криза в Хонконг.

Помпео обяви, че "няма разумен човек, който би могъл да твърди, че Хонконг поддържа висока степен на автономия от Китай, като се има предвид случващото се в страната".

Позицията му беше обявена като част от процедурата по закона за човешките права и демокрацията в Хонконг, който беше приет в САЩ през 2019 г. след масовите граждански протести срещу намесата на китайските власти. Преди дни китайското правителство предложи спорен закон за националната сигурност на Хонконг, който още повече ограничава гражданските свободи в региона.

Усилията на китайската комунистическа партия да прокара закона са приемани като опит за налагане на пълен контрол върху територията. Критиците на този ход споменават, че мярката ще отстрани действащата в момента практика, по известна като „една държава, две системи“, даваща висока степен на автономност на Хонконг.

Решението на Майк Помпео, с което се признава нарушаването на автономността на Хонконг от страна на Китай, дава правото на Вашингтон да наложи серия от санкции срещу бившата колония - от визови ограничения до замразяване на активи, собственост на висши държавни служители в Хонконг. Възможно е да се наложат и санкции срещу ръководни кадри на Китайската комунистическа партия.

"САЩ подкрепя народа на Хонконг в борбата им срещу растящия отказ на Китайската комунистическа партия от автономията, която им беше обещана", казва още Помпео.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024