Снимка: © Getty Images

Администрацията на американския президент Джо Байдън е подготвила пакет от санкции срещу Русия, насочен към водещи руски банки. Санкциите ще бъдат въведени, в случай че Русия нахлуе в Украйна. Планът може да бъде променен в последната минута и не е ясно срещу кои предприятия ще бъде насочен.

Пакетът предвижда забрана на американските финансови институции да обработват транзакции за водещи банки в Русия. Източници на „Ройтерс“ посочват, че това може да засегне финансови предприятия като ВТБ Банк, Сбербанк, ВЕБ и Газпромбанк.

Новината идва на фона на нестихващото напрежение между САЩ и Русия и заплахата за руска инвазия в Украйна. Руските сили настояват за гаранция, че съседката ѝ няма да бъде допусната да се присъедини към НАТО, тъй като според президента Владимир Путин това би представлявало заплаха за руската сигурност в региона.

От седмици американската администрация говори за идеята за строги банкови санкции срещу Русия, но това е първият път, в който мерките могат да засегнат световния паричен поток.

Американското правителство планира и санкции срещу определени руски лица и компании чрез списъка на подлежащите на санкции лица (Specially Designated Nationals – SDN). Той забранява те да търгуват на американските пазари и ефективно ги изхвърля от американската банкова система.

Доскоро се говореше, че санкциите срещу Москва при нахлуване в Украйна може да доведат до изключване от глобалната финансова платежна система SWIFT. Това би означавало изключване на Русия от световните пазари.

Байдън не е единственият, който планира ограничения спрямо Русия. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви по-рано, че Москва ще бъде подложена на санкции, ако нахлуе в Украйна. Британският премиер Борис Джонсън също изрази готовност да прекрати достъпа на руски компании до британските лири. Така Москва би могла загуби достъпа си до финансовите пазари и технологични стоки.

По-рано стана ясно, че Русия е удължила военните си учения в Беларус, засилвайки страховете на западните лидери от предстояща инвазия в Украйна. Френската администрация съобщи днес, че е договорена среща на върха между Байдън и Путин в опит да бъде избегнат пряк военен конфликт.


Макрон е договорил принципно съгласие за разговор Байдън - ПутинАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова счита за "много добра" управленската програма на ПП, но има бележки по нея

Нинова настоява да бъдат включени допълнителни социални мерки в програмата

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

ИТН се оплака за "блокирани" пари за заплати на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан, бил в неадекватно състояние

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"

"Един много английски скандал" този път може да събори Борис Джонсън

Депутат от Консерваторите, обвинен в сериен сексуален тормоз, поставя бъдещето на кабинета под въпрос

“Можем да го направим” беше слоган на Меркел, сега Шолц го използва за руския газ

Фразата, която се превърна в емблема за политиката на Меркел, изглежда все още актуална