САЩ показаха новия си ядрен бомбардировач B-21 Raider - "гръбнакът на американската авиация" Снимка: © Screenshot/Livestream

Военновъздушните сили на САЩ представиха най-новия си самолет B-21 "Raider" - първият от нов флот ядрени бомбардировачи с далечен обсег на действие. Това се случи на специална церемония в Палмдейл, Калифорния, където обществеността за първи път видя новия самолет. Неговата визия беше пазена в тайна през последните седем години.

Създаден от компанията Northrop Grumman, бомбардировачът е кръстен в чест на "смелия дух" на летците, извършили изненадващия рейд над Токио през Втората световна война, станал известен като Рейд на Дулитъл. Военната акция е водена от подполковник Джеймс Дулитъл и е първият американски удар срещу Япония след изненадващата атака срещу Пърл Харбър.

Пред стотици зрители, предимно служители на Northrop Grumman, които са работили в тайна по проекта през последните години, компанията представи крилообразния самолет от завод 42 на ВВС. Това се случва около 30 години, след като последният разработен от нея бомбардировач, B-2 Spirit, дебютира в същото съоръжение през 1988 г.

Представянето на новия бомбардировач идва на фона на засиленото напрежение между САЩ и Китай и Русия. Само преди дни Пентагонът публикува годишния си доклад за Пекин, в който се казва, че страната е удвоила броя на ядрените си бойни глави за част от времето - новина, която беше очаквана от САЩ.

Самолетът от шесто поколение трябва да помогне на американските ВВС "да пробият най-силната защита за прецизни удари навсякъде по света", посочват производителите. По техни думи шест бомбардировача в момента се намират в "различни етапи на окончателно сглобяване" в Калифорния.

За B-21 "Raider"

Бомбардировачът е с обсег от 9600 км и полезен товар от 10 тона. Въпреки че беше представен само от един ъгъл, се вижда, че в конструкцията му няма ръбове или остри ъгли. Той е проектиран с тънки въздухозаборници и големи въздухозаборници. Създаден е да нанася удари по вражеска територия и може да носи както ядрени, така и конвенционални оръжия.

Northrop нарича самолета самолет от шесто поколение, предвид способността му да се свързва с други самолети и лесно да интегрира бъдещи оръжия в системната си архитектура. Определян е също и като "гръбнака на бъдещата американска авиация".

B-21 също така разполага с по-издръжлив материал с ниска видима повърхност, който позволява да бъде използван като стелт, което ще изисква по-малко поддръжка и ще намали до минимум оперативните разходи и престоя, каза в интервю пред "Ройтерс" Дъг Янг, вицепрезидент на сектора в компанията.

Шест от самолетите, чийто първи полет трябва да се осъществи в средата на 2023 г., са в различни етапи на сглобяване. В момента по програмата работят над 8000 души от Northrop Grumman, индустриални партньори и ВВС. Предстои съоръжението да бъде подложено на допълнителни тестове, включително за включване и изключване на системите, пускане на двигателите, извършване на тестови курсове за рулиране и други стандартни процедури.

Колко струва?

B-21 Raider е още в началото на своя живот. През следващите години е възможно САЩ да направят модификации по бомбардировача. Първоначално имаше призиви и коментари Вашингтон да инвестира в изграждането на цял флот от бомбардировачи B-21, като първоначалните предложения бяха за 150-200 бройки

Това означава десетилетия на производство, както и на финансиране. Анализатори съобщават, че около 210 млрд. щатски долара ще са необходими на Вашингтон за разработването и производството на поне 100 бройки от B-21 Raider. А според предварителните оценки близо половин милиард щатски долара ще струва един бомбардировач, ако Northrup все пак успее се ангажира да започне масово серийно производство. В противен случай цената му може да нарасне значително.

Компанията победи проект, съставен от Boeing и Lockheed Martin Corp, когато спечели договора за изработване на бомбардировача през 2015 г.

Първият полет на B-21 ще бъде до военновъздушната база "Едуардс" в Калифорния, където ще се проведат допълнителните летателни изпитания. Датата на този полет все още не е насрочена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024