САЩ разрешиха продажбата на още 8 изтребителя F-16 за България Снимка: © LM

Вашингтон е одобрил продажбата на нови осем изтребителя F-16 Block 70 на България на обща стойност почти 1,7 млрд. долара., съобщават Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

"Дневник" цитира уведомително писмо до Конгреса, което се изисква по законите на САЩ и което подробно описва офертата, включваща също 11 двигателя и високи нива на оборудване и въоръжение.

"Описанието и стойността в долари е за най-високата оценка и на базата на първоначалното запитване. Действителната цена в долари ще бъде по-малка в зависимост от окончателните изисквания, бюджета и подписаните договори, ако се стигне до такива и когато бъдат постигнати", се казва в текста, пише "Дневник".

България има поръчани вече 8 изтребителя от същия модел. Първите F-16 трябваше да са в България през 2023 година, но се оказа, че има забавяне от две години. По време на третия кабинет „Борисов“ сумата по сделката беше платена наведнъж. Тя е на стойност около 2,2 милиарда лева.

Пакетът включва обучение на пилоти и наземни екипажи, логистика, помощно оборудване и военна техника.

Гласуваният от парламента проект е за една цяла ескадрила - от 16 самолета. Още в мандата на Красимир Каракачанов като военен министър беше изпратено запитване за цената на други 8 изтребителя от същи модел.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023