Снимка: © Getty Images

Ръководителят на Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания на САЩ д-р Антъни Фаучи съобщи на пресконференция във вторник, че очаква първата ваксина за Covid-19 да е готова да влезе в употреба от края на настоящата или началото на следващата година. 

"Умерено оптимистично настроени сме заради усилията, които полагаме и фактът, че предприемаме финансов риск - не риск към безопасността или интегритета на науката, а финансов риск, който да ни постави на водеща позиция в надпреварата. Поради това когато, а не ако, имаме обнадеждаващи кандидати с добри резултати, ние ще можем да ги направим достъпни за американското общество," заяви той. 

Водещият експерт по инфекциозни заболявания в страната добави, че един от кандидатите за ваксина действително се развива добре. Той визира този на биотехнологичната компания Moderna, който е на път да влезе в третия етап на своите изследвания през юли - предстоят тестове, при които малка доза ще бъде дадена на около 30 хиляди души, за да се изпробва ефикасността на ваксината.

През май първите опити на Moderna Therapeutics дадоха положително начало на проекта. В организмите на осем от инжектираните доброволци се изградиха антитела, които се противопоставят на заразата. 

При всеки от тях нивата на антителата се равнява или надхвърля това при хората, които се възстановяват естествено от болестта, съобщи компанията.

"Демонстрирахме, че тези антитела, тази имунна реакция, може да спре вируса. Мисля, че това е важна първа стъпка в нашия път към изграждане на ваксина," каза тогава д-р Тал Закс, главният медицински директор на компанията, пред CNN и допълни, че ваксината може да е достъпна през януари.

Във вторник Фаучи съобщи, че останалите ваксини се движат с няколко месеца по-бавно и успокои, че такава няма да бъде използвана, ако не е напълно безопасна и ефективна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Таблетът е новата раница с платформата iZZI

С нея учениците имат достъп до учебниците си в интерактивна среда

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията