Снимка: © Getty Images

Ранните резултати от участниците в опитите с ваксината срещу Covid-19 на биотехнологичната компания Moderna Therapeutics са положителни - в организмите на осем от инжектираните доброволци са изградени антитела, които се противопоставят на заразата.

При всеки от тях нивата на антителата се равнява или надхвърля това при хората, които се възстановяват естествено от болестта, съобщи компанията.

"Демонстрирахме, че тези антитела, тази имунна реакция, може да спре вируса. Мисля, че това е важна първа стъпка в нашия път към изграждане на ваксина," каза д-р Тал Закс, главният медицински директор на Moderna, пред CNN. 

Той определи този развой като "добри новини, които чакаме от дълго време" и заяви, че ако и предстоящите изследвания протекат добре, ваксината на компанията може да е достъпна през януари.

Положителните резултати са част от първата фаза на клиничните изследвания, която цели да установи дали тя е е безопасна и предизвиква ли имунна реакция. 

Д-р Пол Офит от американския Национален здравен институт добави, че първите тестове показват, че антителата не само се закрепят за вируса, но и предотвратяват заразяването на нови клетки. 

Все пак трима от доброволците са получили треска и грипни симптоми при контакта с ваксината. В тях са били инжектирани 250 микрограма от нея, докато следващите тестове ще използват между 25 и 100 микрограма.

Засега не е ясно дали ваксината предотвратява бъдещо повторно прихващане на вируса. 

"Истината е, че все още не знаем," коментира въпроса Закс. "Ще проведем официални тестове за ефикасността ѝ, в които ще ваксинираме голям брой хора и ще следим развитието им през следващите месеци, за да сме сигурни, че не са инфектирани повторно." 

По данни на СЗО ваксината на Moderna е една от осемте, с които в момента се провеждат тестове върху хора. Две други са също в САЩ, една е в Оксфордския университет във Великобритания, а останалите четири са в Китай.

Тя е била разработена за рекордно кратко време – само 42 дни след публикуването на генетичната поредица на новия коронавирус.

Базирана е на сравнително нов генетичен метод. В нея се съдържа информационна РНК – генетичният материал, който е в основата на ДНК и изгражда белтъците. При инжектиране в тялото, тази ваксина кара имунните клетки да създадат точния белтък, който да „разкодира“ имунната ни система и да научи кои са клетките на Covid-19, за да ги унищожи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед