Снимка: © Getty Images

Ранните резултати от участниците в опитите с ваксината срещу Covid-19 на биотехнологичната компания Moderna Therapeutics са положителни - в организмите на осем от инжектираните доброволци са изградени антитела, които се противопоставят на заразата.

При всеки от тях нивата на антителата се равнява или надхвърля това при хората, които се възстановяват естествено от болестта, съобщи компанията.

"Демонстрирахме, че тези антитела, тази имунна реакция, може да спре вируса. Мисля, че това е важна първа стъпка в нашия път към изграждане на ваксина," каза д-р Тал Закс, главният медицински директор на Moderna, пред CNN.

Той определи този развой като "добри новини, които чакаме от дълго време" и заяви, че ако и предстоящите изследвания протекат добре, ваксината на компанията може да е достъпна през януари.

Положителните резултати са част от първата фаза на клиничните изследвания, която цели да установи дали тя е е безопасна и предизвиква ли имунна реакция.

Д-р Пол Офит от американския Национален здравен институт добави, че първите тестове показват, че антителата не само се закрепят за вируса, но и предотвратяват заразяването на нови клетки.

Все пак трима от доброволците са получили треска и грипни симптоми при контакта с ваксината. В тях са били инжектирани 250 микрограма от нея, докато следващите тестове ще използват между 25 и 100 микрограма.

Засега не е ясно дали ваксината предотвратява бъдещо повторно прихващане на вируса.

"Истината е, че все още не знаем," коментира въпроса Закс. "Ще проведем официални тестове за ефикасността ѝ, в които ще ваксинираме голям брой хора и ще следим развитието им през следващите месеци, за да сме сигурни, че не са инфектирани повторно."

По данни на СЗО ваксината на Moderna е една от осемте, с които в момента се провеждат тестове върху хора. Две други са също в САЩ, една е в Оксфордския университет във Великобритания, а останалите четири са в Китай.

Тя е била разработена за рекордно кратко време – само 42 дни след публикуването на генетичната поредица на новия коронавирус.

Базирана е на сравнително нов генетичен метод. В нея се съдържа информационна РНК – генетичният материал, който е в основата на ДНК и изгражда белтъците. При инжектиране в тялото, тази ваксина кара имунните клетки да създадат точния белтък, който да „разкодира“ имунната ни система и да научи кои са клетките на Covid-19, за да ги унищожи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании.