Снимка: © Getty Images

Белият дом и Сенатът на САЩ постигнаха споразумение за отпускане на 2 трилиона долара за подпомагане на икономиката вследствие на разсрастващото се разпространение на коронавируса в страната. Преговорите продължиха цели пет дни и в крайна сметка се стигна до една от най-скъпите и широкообхватни мерки в историята на Конгреса.

„Дами и господа, приключихме. Имаме сделка“ – по този начин директорът по законодателните въпроси в Белия дом – Ерик Юланд, обяви голямата новина в 1 ч. след полунощ, предаде CNN.

Пълните детайли около пакета мерки все още не са оповестени официално, но CNN съобщава, че 250 милиарда долара са отпуснати за директни плащания към граждани и техните семейства, 350 милиарда са отделени за заеми за малкия бизнес, а 250 милиарда ще се отпуснат за застраховки за безработните. Половин трилион долара държавата ще задели за заеми на пострадалите от пандемията компании.

Планът на САЩ ще подейства като огромна финансова инжекция за страдащата икономика на страната. Безработицата достигна големи нива, а новите мерки ще подпомогнат не само пострадалия малък бизнес, но и големите индустрии, включително авиолиниите.

Гражданите, които печелят до 75 хиляди долара брутен доход, ще получат директни плащания в размер на 1200 долара. Женените двойки, чието възнаграждение е общо до 150 хиляди, ще вземат 2400 долара директни плащания, както и по 500 долара добавки за всяко дете в семейството. 

Ако пакетът мерки мине през гласуване в Конгреса, това ще е най-значимата законодателна мярка в света срещу настоящата пандемия от коронавируса.

В момента броят на регистрираните случаи на COVID-19 в САЩ са близо 55 хиляди, като новите случаи за днес са 35. Жертвите в страната са 784, а излекуваните - 379.

Индексът Dow Jones отчете най-големия си дневен ръст

Пазарите на Уолстрийт експлодираха, съобщава BBC. Американският индекс Dow Jones регистрира най-големия си дневен скок от 1933 година насам. Това се случи във вторник, още преди сделката да бъде официално оповестена. Регистрираното покачване беше 11,4%.

Продължава обаче да властва несигурността – този месец индексът Дау Джоунс отбеляза петте най-високи дневни показателя, но и петте най-ниски в своята 135-годишна история.

„Новините са добри, но все още не сме излезли от тунела“, каза инвестиционният директор и мениджър във Fidelity International Том Стивънсън. 

„Когато пазарите се сриват, а после се получава това голямо покачване, не трябва да се вземат под внимание. Те се движат нагоре-надолу в тези ситуации“.

Азиатските пазари получиха "глътка въздух". Японският индекс Nikkei 225 се покачи със 7,9% след обявяването на сделката, а хонконгският Hang Seng регистрира прогрес с 3,1%. Shanghai Composite се покачи с 2% в сряда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БНБ пусна 2 лв. с лика на Стоянка Мутафова и предизвика огромна опашка

Всеки може да се сдобие с медната монета срещу сумата от 30 лева

Николина Ангелкова ще рекламира здравния туризъм на българския павилион в Дубай

Бившият министър от ГЕРБ ще представи презентация за "уелнес и спа"

Байдън обмисля да прати хиляди военни в Източна Европа

САЩ изтегля семействата на всички служители на посолството в Киев

Почина Тиери Мюглер - дизайнерът, който обличаше Боуи, Бионсе и Лейди Гага

Джордж Майкъл и Риана също бяха сред хората, възползвали се от дизайна му

"Никога не е било възможно "Хемус" да е готова до 2024, за 4 г. няма да имаме и един мост над Дунав"

Гроздан Караджов каза, че "Хемус" ще е готова най-рано през 2027 г.

Братството на пиещите белина срещу Covid-19 се оказа с клон и у нас

Над 10 хиляди българи вярват, че хлорният диоксид е универсално лекарство

Премиерът на Северна Македония пристига в България, 4 от работните групи вече са формирани

На 25 януари двете правителства ще проведат съвместно заседание

Надежда Нейнски: Позицията на Русия за България е провокация към НАТО и към нашето единство

"Народното събрание да заеме ясна и категорична позиция и да подкрепи правителството"