САЩ ще отпусне 2 трлн. долара за страдащата си икономика Снимка: © Getty Images

Белият дом и Сенатът на САЩ постигнаха споразумение за отпускане на 2 трилиона долара за подпомагане на икономиката вследствие на разсрастващото се разпространение на коронавируса в страната. Преговорите продължиха цели пет дни и в крайна сметка се стигна до една от най-скъпите и широкообхватни мерки в историята на Конгреса.

„Дами и господа, приключихме. Имаме сделка“ – по този начин директорът по законодателните въпроси в Белия дом – Ерик Юланд, обяви голямата новина в 1 ч. след полунощ, предаде CNN.

Пълните детайли около пакета мерки все още не са оповестени официално, но CNN съобщава, че 250 милиарда долара са отпуснати за директни плащания към граждани и техните семейства, 350 милиарда са отделени за заеми за малкия бизнес, а 250 милиарда ще се отпуснат за застраховки за безработните. Половин трилион долара държавата ще задели за заеми на пострадалите от пандемията компании.

Планът на САЩ ще подейства като огромна финансова инжекция за страдащата икономика на страната. Безработицата достигна големи нива, а новите мерки ще подпомогнат не само пострадалия малък бизнес, но и големите индустрии, включително авиолиниите.

Гражданите, които печелят до 75 хиляди долара брутен доход, ще получат директни плащания в размер на 1200 долара. Женените двойки, чието възнаграждение е общо до 150 хиляди, ще вземат 2400 долара директни плащания, както и по 500 долара добавки за всяко дете в семейството.

Ако пакетът мерки мине през гласуване в Конгреса, това ще е най-значимата законодателна мярка в света срещу настоящата пандемия от коронавируса.

В момента броят на регистрираните случаи на COVID-19 в САЩ са близо 55 хиляди, като новите случаи за днес са 35. Жертвите в страната са 784, а излекуваните - 379.

Индексът Dow Jones отчете най-големия си дневен ръст

Пазарите на Уолстрийт експлодираха, съобщава BBC. Американският индекс Dow Jones регистрира най-големия си дневен скок от 1933 година насам. Това се случи във вторник, още преди сделката да бъде официално оповестена. Регистрираното покачване беше 11,4%.

Продължава обаче да властва несигурността – този месец индексът Дау Джоунс отбеляза петте най-високи дневни показателя, но и петте най-ниски в своята 135-годишна история.

„Новините са добри, но все още не сме излезли от тунела“, каза инвестиционният директор и мениджър във Fidelity International Том Стивънсън.

„Когато пазарите се сриват, а после се получава това голямо покачване, не трябва да се вземат под внимание. Те се движат нагоре-надолу в тези ситуации“.

Азиатските пазари получиха "глътка въздух". Японският индекс Nikkei 225 се покачи със 7,9% след обявяването на сделката, а хонконгският Hang Seng регистрира прогрес с 3,1%. Shanghai Composite се покачи с 2% в сряда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024