Снимка: © Getty Images

Шпионският пробив в българското "Военно разузнаване" и разследването за изнасяне на класифицирана информация на ниво НАТО и ЕС по посока на Русия доведе до реакция на американския Държавен департамент.

Говорителят на дипломатическата служба на САЩ Нед Прайс посочва, че "България е приятел, съюзник в НАТО и партньор".

"Внимателно наблюдаваме българското разследване за предполагаемия руски шпионски кръг. САЩ силно подкрепя суверенитета на България и застава до българския народ срещу зловредните дейности на тяхна територия", казва Прайс.

В петък Руското посолство в София обвърза акцията с "непрестанни" опити да се забие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира нашата страна", без да коментира по същество твърденията в разследването на прокуратурата и ДАНС.

Според изнесените данни от държавното обвинение, една от обвиняемите е посещавала сградата на посолството поне два пъти от началото на годината, както и че член на предполагаемата престъпна група за шпионаж е направил опит да се избяга по време на ареста, намирайки се в близост до дипломатическото представителство в София.

Основният обвиняем е бивш ръководен кадър на служба "Военно разузнаване", преминал през обучение в школата на ГРУ в Москва. Неговата съпруга е с българско и руско гражданство.

Участници в групата за шпионаж, описана от прокуратурата, са още четирима души. Един от тях е "ръководен кадър от системата на Министерството на отбраната", с основни задължения за планиране и бюджет на ведомството. Вторият е действащ служител във "Военно разузнаване", който е отговарял за изготвянето на информация по линия на хибридните заплахи и рискове, вкл. от Руската федерация. Третият участник е военен разузнавач, участвал в няколко мисии на български военни контингенти зад граница. Четвъртият заподозрян е бивш служител на "Военно разузнаване", като в това си качество е бил командирован като секретар, военно аташе и аташе по отбраната в чужбина. Той е директор на регистратурата за класифицирана информация към Народното събрание.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Свлачище край "Албена" затрупа двама души в ресторант

Двама души са извадени живи, спасителите проверяват и за други пострадали

Естония подкрепи Зеленски: Време е да спрем туристическите визи за Русия

"Пътуването в Европа е привилегия, а не право"

Рокада в управлението на Строителния контрол, служебният министър готви смени и в Пътната агенция

Бивш главен архитект на Хасково ще управлява строителния надзор

Зеленски иска пълен бойкот на руските туристи на Запад

Финландският премиер също е на мнение, че "не е правилно" руснаците да могат да пътуват в Европа.

"Рационална" ли е енергийната политика на Радев?

В мира на газпромчиците няма как най-евтиният и най-сигурният газ да не е от "Газпром"

Руски медии твърдят, че Латвия пак получава газ от Русия

"Газпром" спря доставките в края на юли. До момента няма потвърждение за възобновяването им

Звездата от "Брилянтин" Оливия Нютън-Джон загуби битката с рака

Оливия Нютън-Джон е починала вчера на 73 години