САЩ започна официално процеса по напускане на СЗО Снимка: © Getty Images

Администрацията на президента Доналд Тръмп е уведомила ООН, че САЩ официално започва процеса по оттегляне от Световната здравна организация. Той ще продължи в рамките на една година и ще завърши през юли 2021, стана ясно от източници на CNN и от официално изявление на сенатора демократ Робърт Менендес.

„Конгресът получи известие, че президентът на САЩ официално оттегля страната от СЗО в средата на пандемия. Да наречем отговора на Тръмп срещу Covid хаотичен и несвързан, ще бъде меко казано. Това няма да промени животите и интересите на американците – оставя американците болни, а Америка – сама“, написа той в Twitter.

Оттеглянето от СЗО предизвика множество критики от страна на законодатели, медицински асоциации, граждански организации и съюзници на САЩ.

Кандидатът на демократите за президент Джо Байдън съобщи във вторник, че ще върне страната под егидата на Световната здравна организация „на първия ден“, ако бъде избран за държавен глава по-късно през годината.

„Американците са в по-голяма безопасност, когато Америка е включена в подсилване на световното здраве. В първия ми ден като президент ще ни върна към СЗО и ще възстановя лидерството ни на световната сцена“, написа вицепрезидентът при управлението на Барак Обама.

Неназован правителствен източник на CNN също потвърди, че известието на САЩ за оттегляне от СЗО е било подадено към генералния секретар на ООН, под чиято егида се намира здравната организация. Говорителят на Антонио Гутериш каза, че той е получил съобщението и е „в процес на потвърждение със СЗО дали всички условия по оттеглянето са изпълнени“. Те включват една година предизвестие и пълно изплащане на финансовите задължения.

Базираната в Женева организация е получила от САЩ през 2019 г. 400 млн. долара, което е 15% от бюджета й.

В края на май обаче Тръмп каза, че финансовата подкрепа, която досега СЗО получаваше от страната, ще бъде прехвърлена към "други световни спешни нужди, свързани с общественото здраве, които ги заслужават." Причините за оттеглянето, които той посочи, са "провалът на организацията в това да въведе поисканите и изключително нужни реформи" по време на пандемията от коронавирус.

Основните му критики са насочени към действията на организацията, свързани с Китай. Според Тръмп - от азиатската страна не са съобщили коректно и навременно информацията, която имат за коронавируса, и са оказали натиск над СЗО да "подведе света".

САЩ все още е далеч от овладяване на заразата с Covid-19. Положителните проби от началото на пандемията са близо 3,1 млн. "Франс прес" съобщи, че през последното денонощие са били потвърдени рекордните над 60 хил. нови случая. Жертвите до момента са повече от 133 хиляди. Излекували са се 1,3 млн. души.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024