Сателитите на Maxar потвърждават руската вина за клането в Буча

Анализ на сателитни снимки от Буча потвърждава руската отговорност за масовите убийства на жителите на украинския град.

Журналисти от New York Times правят преглед на сателитни изображения с висока резолюция от Maxar, които показват свидетелства за смъртта на десетки цивилни граждани още преди три седмици, когато руската армия все още контролира Буча.

Малко след като украинските сили успяха да отблъснат руснаците от града, се появиха първите свидетелства за терора по време на окупацията. Кремъл се опита да отрече отговорността за жестокостите на всяка цена - включително с твърдения, че десетките трупове били разпръснати от украинските "радикали".

NYT съпоставят сателитните изображения със запис от 1 април, в който се виждат множество тела на хора по ул. "Яблонска" на Буча. Проверката показва, че поне 11 от убитите хора лежат на улицата от 11 март, когато самите руски войски твърдят, че са държали града под свой контрол.

Прегледът на обектите по улицата показва, че на 1 април те са в същата позиция, в която са били между 9 и 11 март.

Телата на хората - някои от които са изгубили живота си с вързани ръце зад гърба - са разпръснати на разстояние от над 800 метра по "Яблонска".

В Буча в момента се намират няколко фоторепортери на световни агенции, които също документират масовите убийства в града. Някои от жертвите са загинали при експлозии, други - от куршуми на огнестрелно оръжие на улицата.

Руската армия твърди, че е излязла от Буча на 30 март, а според украинските въоръжени сили изтеглянето е станало в ранните часове на 31 март.

BBC потвърждава данните от сателитните изображения, като показва и брутални кадри от 19 март - почти две седмици преди руските войски да се оттеглят от зоната.

Британските журналисти правят пълна проверка на разпространени от руските официални профили в социалните мрежи материали, целящи да оспорят трагедията в Буча. Въпросните материали са фалшификати, показва проверката. "Опорката", че някои от телата от кадрите от Буча били на "живи хора", се оказва пълна лъжа. Предполагаемото движение на ръката на един от хората е ефект от изкривяването на отражението в огледалото за задно виждане на автомобила, с който пътуват украинските войници, документиращи обстановката след руската окупация.

BBC цитира и още множество свидетелства на хора, преживели окупацията, които описват безразборната агресия на руските войски срещу цивилното население.

Градът е останал без ток, вода и парно още в началото на март, а на хората е забранено да напускат домовете си под заплаха, че ще бъдат убити.

Докато жителите на Буча са били принудени да стоят в бомбоубежища и приземни етажи, руснаците са разбивали апартаментите и са мародерствали.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024
Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024