Сателитите на Maxar потвърждават руската вина за клането в Буча

Анализ на сателитни снимки от Буча потвърждава руската отговорност за масовите убийства на жителите на украинския град.

Журналисти от New York Times правят преглед на сателитни изображения с висока резолюция от Maxar, които показват свидетелства за смъртта на десетки цивилни граждани още преди три седмици, когато руската армия все още контролира Буча.

Малко след като украинските сили успяха да отблъснат руснаците от града, се появиха първите свидетелства за терора по време на окупацията. Кремъл се опита да отрече отговорността за жестокостите на всяка цена - включително с твърдения, че десетките трупове били разпръснати от украинските "радикали".

NYT съпоставят сателитните изображения със запис от 1 април, в който се виждат множество тела на хора по ул. "Яблонска" на Буча. Проверката показва, че поне 11 от убитите хора лежат на улицата от 11 март, когато самите руски войски твърдят, че са държали града под свой контрол.

Прегледът на обектите по улицата показва, че на 1 април те са в същата позиция, в която са били между 9 и 11 март.

Телата на хората - някои от които са изгубили живота си с вързани ръце зад гърба - са разпръснати на разстояние от над 800 метра по "Яблонска".

В Буча в момента се намират няколко фоторепортери на световни агенции, които също документират масовите убийства в града. Някои от жертвите са загинали при експлозии, други - от куршуми на огнестрелно оръжие на улицата.

Руската армия твърди, че е излязла от Буча на 30 март, а според украинските въоръжени сили изтеглянето е станало в ранните часове на 31 март.

BBC потвърждава данните от сателитните изображения, като показва и брутални кадри от 19 март - почти две седмици преди руските войски да се оттеглят от зоната.

Британските журналисти правят пълна проверка на разпространени от руските официални профили в социалните мрежи материали, целящи да оспорят трагедията в Буча. Въпросните материали са фалшификати, показва проверката. "Опорката", че някои от телата от кадрите от Буча били на "живи хора", се оказва пълна лъжа. Предполагаемото движение на ръката на един от хората е ефект от изкривяването на отражението в огледалото за задно виждане на автомобила, с който пътуват украинските войници, документиращи обстановката след руската окупация.

BBC цитира и още множество свидетелства на хора, преживели окупацията, които описват безразборната агресия на руските войски срещу цивилното население.

Градът е останал без ток, вода и парно още в началото на март, а на хората е забранено да напускат домовете си под заплаха, че ще бъдат убити.

Докато жителите на Буча са били принудени да стоят в бомбоубежища и приземни етажи, руснаците са разбивали апартаментите и са мародерствали.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Митрофанова отрече "руска следа" в заплахите срещу училищата в България

Руският посланик смята за "необосновани" обвиненията за хибридната атака

18:59 - 28.03.2023

„Приятелски“ държави (почти) спасяват Русия от удара на петролното ембарго

Все още се наблюдава спад в добива нефт и газ, а очакванията са за по-трудна 2023 г.

18:31 - 28.03.2023

Кой се страхува от "Ти броиш"? Масивна атака срещу платформата за честност на изборите

Кампанията търси още 800 души, за да проверяват протоколите от 2 април

17:48 - 28.03.2023

Бягството на Алексей Москальов: Бащата, осъден на затвор заради детска рисунка срещу войната

13-годишната му дъщеря беше отнета и отведена в социален дом, докато властта съди бащата

17:21 - 28.03.2023

Всички са равни, но не и в Twitter. Профили на известни личности получават специални преференции

Таен списък с VIP потребители в Twitter показва, че публикациите на някои акаунти имат по-голям обхват в социалната мрежа

16:08 - 28.03.2023

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Френският McDonald's става еко - с опаковки за многократна употреба

Дизайнерското Elium Studio разработва съдове за веригата от две години

15:10 - 28.03.2023