Снимка: © lucidmotors.com

Огромни запаси от нефт, но слаба производствена индустрия – икономическата структура на Саудитска Арабия дълги години страда от този проблем. Не е учудващо, че противоречивата фигура на принц Мохамед бин Салман опитва да привлече все повече чужди инвестиции. Страната обаче е на път да направи важен ход напред – тя започва да разработва своя собствена марка електрически автомобили.

Основна роля ще играе Публичният инвестиционен фонд на страната – един от най-големите държавни фондове в света, който допреди години имаше акции в Tesla на Илон Мъск.

Не е тайна, че повече от десетилетие Саудитска Арабия иска да открие свой завод за производство на автомобили. Преди няколко години британската компания Jaguar Land Rover обмисляше да изгради фабрика в азиатската страна, която страда в инвестиционен план, защото често е критикувана по темите за половото неравенство и човешките права. Британците дори изразиха намерението си с официален документ и тогавашният изпълнителен директор Ралф Спет обяви, че разговорите с местните власти са в „напреднала фаза“. Проектът обаче пропадна.

Сега, с по-модерен подход, Рияд е на път да сбъдне желанието си. Според доклад на Bloomberg – управляващите са наели консултантски компании, които да работят по развитието на саудитски бранд автомобили. В списъка им е включена и авторитетната Boston Consulting Group.

Зад проекта стои Публичният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия (PIF). Той е оценяван на 400 млрд. долара и имаше малък дял акции в пионера в производството на електромобили Tesla. През 2019 г. обаче ги продаде, след като Мъск написа в Twitter, че компанията му ще бъде свалена от фондовата борса, с помощта на саудитски инвеститори.

Странният „туит“ на собственика на Tesla му навлече проблеми с американската Комисия по ценните книжа и борсите, а мениджърите от PIF трябваше да се оттеглят.

Малко след това обаче фондът инвестира над 1 милиард долара в стартъпа за електрически автомобили Lucid Motors. Той излезе на борсата, акциите му се вдигнаха и това донесе големи печалби на саудитците.

Lucid Motors също ще играят важна роля в плановете на кралството да разработи свой автомобилен бранд. Компанията и държавният фонд ще преговарят за изграждане на завод край Джеда – град на брега на Червено море.

Платформата на Lucid и технологията, развита от тях, която скоро ще бъде използвана за производството на модела коли Air, най-вероятно ще влезе в употреба и за собствената марка на Саудитска Арабия.

Азиатската страна не е единствената, която планира да направи национален бранд за електромобили. В Турция националният консорциум Togg вече започна изграждането на електрическо SUV. Във Виетнам също има такива аспирации – производителят Vinfast възнамерява да работи за азиатската държава в близко бъдеще, пише Manager Magazin.

С дълбокия резерв от средства на държавния фонд, Саудитска Арабия ще разполага с необходимия капитал, за да развие проекта си. PIF е създаден през 1971 г. с цел да инвестира от името на правителството. По данни от 2020 – PIF управлява активи на стойност 400 млрд. долара. Има 200 инвестиции, като 10% от тях са листнати на местната фондова борса.

Публичният фонд инвестира в телекоми, космическо инженерство, енергия, зелени технологии, отбрана и други.

Глобалната конкуренция между марките електрически автомобили вече е налице. Tesla е най-популярният бранд, но и в Китай има десетки производители, които опитват да пробият на световния пазар.

Към момента Саудитска Арабия не разкрива много за амбициозните си планове. През януари ръководителят на PIF Ясир Ал-Румаян обяви, че Рияд иска да предприеме „конкретни стъпки“, за да увеличи местната продукция „тази или следващата година“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо